(Finnmarken)

Veksten på 55 nye innbyggere gjør økningen til den største relative tilveksten i Norge for hele 2012, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Størstedelen av økningen er det hjemflyttere og arbeidsinnvandrere som står for. Kurt Eriksen (38) er blant de førstnevnte. Like før jul tok han samboeren Teresa Hovland (39) og barna, Håkon (6), Susanne (13) og Robert (15), fra sitt tidligere ekteskap med seg og flyttet til Mehamn i Gamvik kommune. Det angrer han ikke på.

Ser mulighetene

Eriksen har jobbet som rektor og lærer i Mehamn i fem år. Etter hvert fristet den store verden, og med det flyttet familien fire år til London før halvannet år ventet i Ciudad Quesada i Spania. I høst bestemte de seg for å flytte til Eriksens hjemsted, og sånn ble det. Familien har kjøpt hus, som de nå totalrenoverer.

– Det som lokket oss er det Finnmark har å tilby. Her finner vi trygghet, flott natur, det er oversiktlig og perfekt for oss som er glad i naturopplevelser og mennesker, sier Eriksen.

Han mener at hans bakgrunn med flere år ute i Europa kommer godt med.

– Man får et annet perspektiv på livet når man er ute og reiser. Ting man før trodde var helt umulig å gjøre her, ser jeg nå at absolutt går an å få til, sier han. Blant annet går han med planer om å starte verdens nordligste tennisklubb og golfaktivitet.

– Det er bare å gå opp på ett av fiskevannene her, bore et hull og stikke et kosteskaft nedi. Bruker man oransje baller er det bare å sette i gang å slå, sier entusiastisk hjemflytter.

Han lar seg også fascinere av andre finnmarkinger som får til ting utenom det vanlige, og mye derfor har han startet bloggen midnattsol.blogg.no. Der skriver han blant annet om reiselivsbedrifter og attraksjoner i nærområdet som er verdt en titt.

Forbi Vardø

Flere kommuner i Finnmark øker. Blant annet går Båtsfjord forbi Vardø i folketall for første gang på årsbasis. Båtsfjord kommer på åttende plass når statistikerne regner i prosentvis økning.

I forhold til folketallet var det også Finnmark som hadde den største nettoinnvandringen i Norge med 1,6 prosent, og det er tilflytting fra utlandet som sørger for veksten.

Totalt ble det 747 flere innbyggere i Finnmark i fjor, og nesten halvparten av disse slo seg ned i Alta. Kommunen har passert Narvik og er stadig den femte største kommunen i landsdelen etter Tromsø (70.358), Bodø (49.203), Rana (25.752) og Harstad (24.291).

Informasjonsmøter

Eriksens positive holdning og pågangsmot er som musikk i ørene til næringssjef Stein Arils Olaussen.

– At folk kommer flyttende hit er betyr mye på flere områder. Det skaper optimisme i kommunen, landindustrien vår får stabil arbeidskraft og vi kommunen får økte rammeoverføringer, sier Olaussen til Finnmarken.

En stor del av tilflytterne kommer fra Øst-Europa og jobber i fiskeindustrien. For tre år siden begynte kommunen å holde informasjonsmøter for tilflytterne. I tillegg til informasjon om de ulike tilbudene i kommunen, ble det gitt ekstra informasjon til tilflytterne fra andre land om ordningene vi har i Norge. Kommunen har også arrangert språkopplæring.

– Vi har også jobbet aktivt med å oppfordre de som kommer hit til å melde flytting. Man har en del rettigheter når man kommer, men vi vil også ha noe tilbake, i form av skatt og rammeoverføringer basert på folketall, sier Olaussen.

Det har ikke vært bare enkelt.

– Etter at skattekontoret ble lagt ned har det vært veldig tungvint. Nå må utenlandske statsborgere møte opp på skattekontoret i Alta eller i Vadsø for å få norsk personnummer. Det er veldig kronglete, sier næringssjefen.

Selv om det til tider er strevsomt, har det altså vist seg å lønne seg. Derfor fortsetter Gamvik kommune å holde informasjonsmøter. Neste er før påske.

– Det er veldig artig at vi får til dette, og vi håper at mer kommer til å skje. Vi er spente på bryggeriet, for eksempel. Dessuten er det en suksessfaktor at samfunnet her i alle år har vært vante med å ta imot arbeidsinnvandring. Det gjør at de som kommer til trives her, sier Olaussen.