Tre nordmenn pågrepet etter fluktforsøk fra flyktningleir

PÅGREPET: En kvinne hjalp flyktninger å rømme fra Vestleiren. Her blir hun pågrepet av politiet.

PÅGREPET: En kvinne hjalp flyktninger å rømme fra Vestleiren. Her blir hun pågrepet av politiet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

En familie forsøkte å flykte fra Vestleiren torsdag morgen, men ble stanset av politiet. Så smatt en kvinne med barn seg unna sperringen og forsøkte å flykte til en kirke. Og nå er to nordmenn pågrepet etter flere fluktforsøk.

DEL

I morges fikk flyktningene på Vesteieren i Kirkenes vite at rundt 30 personer skal bli transportert ut av landet. Da forsøkte flere å flykte og det oppsto dramatikk og kaos i leiren. Deriblant forøkte en flyktningfamilie å forlate leieren i en privat bil, men ble omringet av politiet.

En annen asylsøker gikk inn i en personbil, men da tok politiet vognkortet fra den bilføreren, en norsk dame.

Så løp en mor med et lite barn videre. Hun prøvde først å komme seg inn i en NRK-bil, og kom seg etterpå inn i en privat bil. De flyktet fra leiren, men bilen ble senere stanset av politiet. De ble stanset i forsøk på å ta seg inn i en kirke, ifølge vitner på stedet.

Tre nordmenn hjalp til

Stasjonssjef ved Kirkens politistasjon Hans Møllebakken opplyser til iFinnmark at Finnmark politidistrikt har pågrepet tre nordmenn som transporterte asylanter med lovlig utvisningsvedtak fra Vestleiren utenfor Kirkenes.

– Tre bilførerne, to kvinner og en mann, sitter nå i arresten ved Kirkenes politistasjon i påvente av videre saksarbeid. De vil innen kort tid bli løslatt, sier han.

Asylantene som var i kjøretøyene er fraktet tilbake til Vestleiren, opplyser Møllebakken i en pressemelding.

Flyktingene ble forsøkt fraktet til kirkeasyl.

– Hvilke reaksjoner risikerer disse nordmennene?  

– Vi må ta en ting av gangen, men det er helt klart et straffbart forhold, sier Møllebakken.

Her flykter de med asylsøkerne. Saken fortsetter etter videoen.

  Merete Eriksson ble pågrepet av politiet etter å ha forsøkt å ta med seg asylsøkere i bilen fra Ankomstsenter Finnmark i Vestleiren 21. januar 2016. Video: Stian Hansen

  - Brudd på menneskerettighetene

  Den norske kvinnen som stakk av fra politiet med minst to asylsøkere i bilen, ble stanset på Hesseng. Politiet nektet henne å returnere til leiren.

  Foto:

  Eirik Nilsen fra Refugees Welcome To Arctic mener den planlagte deportasjonen av familier fra vestleiren er et brudd på menneskerettighetene.

  - Her er barnefamilier, gravide og foreldre med syke barn. Det er ikke noe hjelpeapparat der de kommer. De i den første transporten som gikk, har ikke fått noe hjelp. Vi forsøker å komme i kontakt med Røde Kors Murmansk for å yte noe bistand, sier Nilsen til iFinnmark.

  STANSET: Fører av denne bilen forsøkte å ta med seg flyktninger ut av flyktningleir, men ble stanset av politiet.

  STANSET: Fører av denne bilen forsøkte å ta med seg flyktninger ut av flyktningleir, men ble stanset av politiet. Foto:

  Søkt tilflukt i kirke

  Noen asylskøere har klart å flykte. De har tatt tilflukt i kirken midt i byen. Flere politibiler er plassert rundt kirken.

  Sør-Varanger menighet bekrefter overfor NTB at to menn og en kvinne har søkt tilflukt i kirken i Kirkenes. De kom mellom klokken ni og ti i formiddag.

  – Menighetsrådet skal ha et ekstraordinært menighetsrådsmøte klokken 12, sier Wenche Jessen Dervola i Sør-Varanger menighet til NTB.

  SØKT INN I KIRKE: Bak disse dørene har tre flyktninger søkt tilflukt.

  SØKT INN I KIRKE: Bak disse dørene har tre flyktninger søkt tilflukt. Foto:

  Artikkeltags