Aktivist arrestert da han prøvde å hjelpe gravid kvinne med å rømme

ARRESTERT: Eirik Nilsen fra Refugees Welcome To Arctic. Her er han avbildet like før han ble arrestert.

ARRESTERT: Eirik Nilsen fra Refugees Welcome To Arctic. Her er han avbildet like før han ble arrestert. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Eirik Nilsen, lederen for Refugees Welcome To Arctic (RWA), er arrestert.

DEL

– Ifølge rapportene vi fikk forsøkte han å få med seg ei av de gravide kvinnene med i en bil.

Det sier Ask Ebeltoft, leder i Refugees welcome to Trondheim.

Skulle finne løsning ...

I morgentimene torsdag oppsto det uroligheter i Vestleiren i Kirkenes, hvor flyktninger oppholder seg i påvente av å bli sendt ut av landet. En liste som ramser opp alle personene som blir hentet med buss torsdag morgen, ble hengt opp på en vegg. I forbindelse med utsendingen var leder i aksjonsgruppen Refugees welcome to arctic Eirik Nilsen på stedet. iFinnmark fikk i forkant noen ord med Nilsen i forbindelse med en sak om en mor med tre barn på Vestleiren, som risikerte å bli sendt ut av landet. Han skulle hjelpe andre flyktninger som var på Vestleiren.

– Vi jobber med å finne en løsning, sa han da uten å presisere noe.

  Merete Eriksson ble pågrepet av politiet etter å ha forsøkt å ta med seg asylsøkere i bilen fra Ankomstsenter Finnmark i Vestleiren 21. januar 2016. Video: Stian Hansen

  Oppsto fluktforsøk

  En stund etterpå brøt det ut flere fluktforsøk i leiren. Deriblant forøkte en flyktningfamilie å forlate leieren i en privat bil, men ble omringet av politiet.

  En annen asylsøker gikk inn i en personbil, men da tok politiet vognkortet fra den bilføreren, en norsk dame.

  Så løp en mor med et lite barn videre. Hun prøvde først å komme seg inn i en NRK-bil, og kom seg etterpå inn i en privat bil. De flyktet fra leiren (se video), men bilen ble senere stanset av politiet. De ble stanset i forsøk på å ta seg inn i en kirke, ifølge vitner på stedet.

  Så ble han arrestert

  Politiet har pågrepet tre nordmennene, som alle transportere flyktninger med lovlig utvisningsvedtak, opplyser Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

  Asylantene som var i kjøretøyene er fraktet tilbake til Vestleiren, ifølge stasjonssjef Hans Møllebakken i en pressemelding.

  – Tre bilførerne, to kvinner og en mann, sitter nå i arresten ved Kirkenes politistasjon i påvente av videre saksarbeid. De vil innen kort tid bli løslatt, sier han.

  Artikkeltags