(Nettavisen): Amerikanske og britiske medier skriver at USA vurderer å innføre forbud mot elektronisk utstyr som PC-er og iPad-er i kabinen på flyginger fra Europa til USA.

Et tilsvarende forbud ble allerede innført i mars måned på flyginger fra land som Tyrkia, Egypt, Jordan, Marokko, Kuwait, Qatar, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Storbritannia har også fulgt opp med lignende tiltak.

Årsaken til forbudet er frykten for at terrorister skal gjemme bomber i elektronisk utstyr.

Et slikt forbud vil kunne ramme store flyselskap som Lufthansa, British Airways, Air France-KLM og bransjen for øvrig, skriver The Telegraph.

– Vil også kunne gjelde Norge

Leder for Flysikkerhetskomiteen i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval, er kjent med at amerikanske luftfartsmyndigheter vurderer å innføre forbud mot bærbare PC-er i kabinen om bord på flyginger fra Europa til USA, og at det også vil kunne gjelde flyginger fra Norge.

– Det er nok noe amerikanske myndigheter vurderer. Men samtidig ser de at det er problemer ved å innføre et slikt forbud, så vi får tro at de ikke trenger å gå så langt. Det er selvsagt at når PC-er blir oppbevart i lasterommet, har man veldig liten kontroll på dem. Problemet er at litiumbatteriene i PC-er faktisk kan begynne å brenne. I hvert fall hvis en terrorist har tuklet med dem, sier Skatval til Nettavisen.

– Dette kan bli gjennomført som hurtigtiltak som er begrenset i tid. Men hvis det blir permanent, må man selvsagt ta nye grep av hensyn til reisende og til hvordan man utvikler og bygger flyplasser. Da væskeforbudet ble innført, medførte det store endringer for reisende, og det samme vil gjelde for et PC-forbud. Da må man bygge ny infrastruktur som er tilpasset et nytt regelverk, sier han.

– Kan resultere i brann

Den internasjonale sivile luftfartsorganisasjonen (ICAO) legger ikke skjul på at de er skeptiske til forbudet, ettersom store mengder med litiumbatterier i lasterommet vil øke brannfaren.

«Bærbart elektronisk utstyr med litiumbatterier kan forårsake varmeutvikling som kan resultere i brann. Dette kan skje ved overoppheting når utstyret er slått på, eller når batteriet blir ødelagt i kontakt med andre gjenstander eller ved hard behandling under transport,» lyder rapporten som er datert 31. mars, 2017.

«Noen land har nylig innført forbud mot å ha personlig, stort elektronisk utstyr i kabin av sikkerhetshensyn. Dette vil føre til en betydelig økning av elektronisk utstyr med litiumbatterier i lasterommet,» lyder rapporten.

– Norsk Flygerforbund har uttrykt skepsis til dette. Det å innføre et langvarig forbud uten å tenke gjennom sekundæreffekten, mener vi blir feil. Man har mer kontroll på PC-er når de er i kabinen enn når de oppbevares i lasterommet. Ikke minst når det gjelder brannsikkerhet. Vi følger saken tett gjennom vår europeiske flygerorganisasjon, ECA, som holder til i Brüssel, sier Skatval.

– Kan det være brannfarlig å forby PC-er i kabinen, Skatval?

– Det bedrer ikke sikkerheten av hensyn til brann. Mange vil si at det er bedre å ha kontroll på elektronisk utstyr i kabinen enn når det er i lasterommet.

USA: – Oppe til vurdering

Europeiske luftfartskilder forteller til The Daily Beast at USA har reelle planer om å utvide det allerede eksisterende forbudet. USAs innenriks- og sikkerhetsdepartement (DHS) bekrefter at det er noe som er oppe til vurdering.

– Det er ikke blitt tatt noen endelig beslutning på å utvide restriksjonene på stort elektronisk utstyr i kabinen. Derimot er dette noe vi vurderer. DHS fortsetter å evaluere trusselen og vil innføre endringer om nødvendig for å ivareta sikkerheten til reisende, uttaler DHS (Department of Homeland Security) til The Daily Beast.