Gå til sidens hovedinnhold

Laksemangel øker prisene og antall permitteringer

Artikkelen er over 5 år gammel

Lakseprisene fortsetter å stige, med en økning på 20 kr per kilo de siste ukene. Næringen må nå permittere sine ansatte fordi de har mindre laks å slakte.

Både Marine Harvest, Cermaq, Salmar og Lerøy har måttet nedbemanne, førstnevnte permitterer for eksempel 73 av 110 ansatte. Flere selskaper reduserer også antall skift, som blir det samme som å permittere folk, skriver Dagens Næringsliv.

Angrep av lakselus i fjor høst tvang noen av selskapene til å slakte tidligere enn planlagt, og de har derfor nå mindre vinterlaks å slakte.

Sesongpermitteringer er vanlige i industrien. De ujevne arbeidsmengdene skyldes et regelverk som har bestemt hvor mange tonn levende laks hver oppdretter kan ha. Blir det mer, er de nødt til å slakte. Når vannet er varmt på sommeren, vokser laksen mest, og derfor slaktes det mest i andre halvdel av året.

– Staten burde myket opp regelverket og latt bedriftene selv styre mer over når det skal slaktes, slik at vi kan få helårsbedrift, sier Scott William Howell, klubbleder for Norsk nærings- og nytelsesmiddelforbund (NNN) til DN.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sier til avisen at han har merket seg ønsket om et mer fleksibelt system for slakting av laks, og at han forstår at det er vanskelig å måtte permittere ansatte. (©NTB)

Kommentarer til denne saken