Finnmarking skal lede internasjonal urfolksgruppe

PENGEJAKT: Den nye lederen Christina Henriksen prioriterer å sikre gruppa fast støtte fra både Norge, Finland, Sverige og Russland.

PENGEJAKT: Den nye lederen Christina Henriksen prioriterer å sikre gruppa fast støtte fra både Norge, Finland, Sverige og Russland. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Christina Henriksen (31) fra Kirkenes er ny sjef for barentssamarbeidets egen urfolksgruppe.

DEL

(Finnmarken) Henriksen ble sist helg valgt som leder for barentssamarbeidets egen urfolksgruppe (Working Group of Indigenous peoples, WGIP).

WGIP består av samer i de fire Barents-landene Norge, Sverige, Finland og Russland, samt urfolkene nenetsere og vepsere på russisk side. Gruppa har fast tilstedeværelse i forum som Barentsrådet, Regionrådet og Embetsmannsrådet.

Henriksen representerer partiet NSR (Norske Samers Riksforbund) og Samefolkets parti på det norske Sametinget. Hun har også bakgrunn som urfolksrådgiver i Barentssekretariatet i Kirkenes, og sekretær i arbeidsgruppe for urfolk.

Det skriver barentssekreteriatet i en pressemelding.

I dag bidrar kun Norge med årlig bevilgning til arbeidsgruppa. Sverige og Finland bidrar sporadisk, mens Russland aldri har finansiert arbeidsgruppas aktiviteter.

- Et hovedmål er å få på plass permanent finansiering så alle fire stater, inkludert Russland, tar ansvar, sier Henriksen.

Hun lover at samene på nordisk side vil bli enda tettere knyttet sammen med urfolkene på russisk side under hennes lederskap.

- Internasjonalt samarbeid gir oss urfolk en sterkere stemme, og vi har et ansvar for å løfte fram våre søstre og brødre, sier Henriksen.

Artikkeltags