Gå til sidens hovedinnhold

Her er lønnstilbudet NRK-journalistene sa nei til

Artikkelen er over 3 år gammel

NJ-journalistene i NRK sa nei til et tillegg på 15.200 kroner per år.

(Nettavisen): Norsk Journalistlags medlemmer i NRK sa nei til et generelt tillegg på 15.200 kroner per år og en ramme på 2,8 prosent. Det ville, ifølge kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og Spekter-sjef Anne-Kari Bratten gitt NRK-journalistene en sterkere lønnsvekst enn i resten av arbeidslivet.

– Det er ikke sant! svarer Richard Aune, leder for de streikende NRK-journalistene.

LES OGSÅ: 27 NRK-ansatte i Finnmark ut i streik: – Nå blir det ikke sendinger fra oss

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sa da streiken var et faktum tirsdag at han har vanskelig med å forstå hvorfor NJ-journalistene brøt forhandlingene:

– Slik jeg forstår det dreier dette seg om et krav om at NRKJ ønsker en sterkere lønnsvekst enn alle andre oppgjør stort sett. Vi har inngått avtale med fem av seks klubber. De øvrige oppgjørene er gjort opp innenfor denne rammen på 2,8 prosent, uttalte kringkastingssjefen da han møtte pressen tirsdag.

Mens LO, Delta (YS), NITO og Tekna ble enige med NRK i lønnsoppgjøret, sa Norsk Journalistlag nei. Bruddet kom over ti timer etter at meklingsfristen gikk ut. Dermed gikk 1700 ansatte ut i streik. Streiken rammet umiddelbart nyhetssendingene og vil blant annet føre til at NRKs 17. mai-dekning blir kraftig amputert.

Sier kringkastingssjefen snakker usant

– Kringkastingssjefen sier dere krever mer enn noen andre grupper har fått. Hvorfor gjøre dere det?

– Jeg vil anbefale at Thor-Gjermund setter seg litt bedre inn i det, for det er ikke sant. Det er flere grupper både innenfor bransjen og utenfor bransjen som har krevd og fått mer enn vårt siste krav. Vårt krav er moderat, rettferdig og legitimt, og det er innenfor frontfagsmodellen.

Administrerende direktør Anne-Kari Bratten i arbeidsgiverforeningen Spekter sier som kringkastingssjefen at hun ikke forstår hvorfor NJ ikke gjorde som de fem andre forbundene.

Hun peker på at partene var enige om å legge virksomhetens økonomi, produktivitet, konkurranseevne og fremtidsutsikter til grunn:

– Når vi legger disse kriteriene til grunn, er det ingenting som tilsier at Norsk Journalistlags medlemmer i NRK skal ha høyere lønnsvekst enn resten av arbeidslivet i år, sier Bratten ifølge en pressemelding fra Spekter.

Legitime grunner for kravene

Aune mener det ikke er ført reelle forhandlinger og sa dette til Nettavisen tirsdag:

– Her skyver NRK frontfagsmodellen foran seg som om den skulle være et absolutt tak. Vi mener vi har gode argumenter for å tenke videre enn som så. I NRK har vi vært med på å rasjonalisere bort 500 millioner kroner på driften de siste årene. Det bidraget er vi stolt av, og vi mener det er legitime grunner for våre krav som er i tråd med frontfagsmodellen, sier Aune.

Et viktig krav for NJ-journalistene i NRK var likebehandling av tilkallingsvikarer og andre medarbeidere og en ny avtale som forplikter NRK til å gi alle medarbeidere riktig kompetanse. Heller ikke her ble partene enige.

 

Kommentarer til denne saken