– Ser du svake eller skadde rein, må du varsle ifra

VARLSE: Mattilsynet ber folk melde ifra dersom noen kommer over svake dyr.

VARLSE: Mattilsynet ber folk melde ifra dersom noen kommer over svake dyr. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Vi går inn i en kritisk tid for tamrein i Finnmark. På denne tiden av året kan dårlig tilgang på mat være en utfordring for tamreinen, og det er viktig at den ikke blir forstyrret unødig, skriver Mattilsynet.

De oppfordrer alle som observerer svake eller skadde rein til å informere lokale reindriftsutøvere, politiet eller Mattilsynet.

I fjor vår var det store problemer i flere beiteområder. Etter en påfølgende kald sommer og høst var mange tamrein dårligere forberedt enn normalt til å klare en vinter med begrenset beite, ifølge Mattilsynet.

– Heldigvis har det vært gode beiter mange steder, men mange rein var svake allerede da vinteren startet. Vi håper våren ikke lar vente på seg altfor lenge, og at både vår, sommer og høst gir gode beiteforhold, sier Siv June Hansen, avdelingssjef, avdeling Finnmark i Mattilsynet.

Mattilsynet minner også reindrifta på viktigheten at de fører tilsyn med dyrene, særlig nå på slutten av vinteren. Reinsimlene skal jo snart kalve.

Ingen dyr skal forlates slik at de risikerer å bli liggende og dø av seg selv, eller bli angrepet av åtseldyr mens de fortsatt er i live.

– Svake dyr må enten avlives med en gang, eller følges opp særskilt. Det er reindriftsutøverens ansvar at dette blir gjort. Dette er selvfølgelig alltid viktig, men særlig aktuelt på denne tiden av året, sier Siv June Hansen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken