– KrFs landsstyre har gitt et tydelig råd til stortingsgruppa i KrF. Landsstyret har uttrykt at de ikke har tillit til den sittende justisministeren. Og de ber Erna Solberg om å ta grep, så vi unngår å få en mistillitssituasjon i Stortinget i morgen, sa partileder Hareide etter mandagens møte.

Hareide kom med sin uttalelse etter et drøyt fire timer langt landsstyremøte, som ble etterfulgt av et kort møte i KrFs stortingsgruppe.

– KrFs landsstyre har også gitt stortingsgruppene mandat og tillit til å håndtere saken som vil komme i Stortinget i morgen. Jeg kommer ikke til å kommentere denne saken videre før jeg går på Stortingets talerstol i morgen, sa Hareide før han forsvant i en heis på Stortinget.

Enig med Hareide

Rødts mistillitsforslag mot justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) skal behandles i Stortinget tirsdag formiddag. Ap, Sp, SV og MDG støtter forslaget.

I en sms til iFinnmark skriver fylkesleder for Finnmark KrF, Svein Iversen, at han støtter partiets avgjørelse.

LES OGSÅ: Vil felle Listhaug: – Jeg synes hun har gått over for mange grenser

Iversen har selv deltatt på møtet mandag og skriver i tekstmeldingen at han er på vei inn i et nytt møte bare minutter etter uttalelsen fra Hareide.

Tilgivelse ikke det samme som tillit

Under en pressekonferanse før mandagens landsmøte, uttalte partileder Knut Arild Hareide at det ikke var med lett hjerte at partiet i dag gikk inn i møte.

– Det må være lov med tilgivelse, men er det det samme som tillit. Har vi tilgitt henne som justisminister? Det er dette vi skal diskutere i dag, sa Hareide.

LES OGSÅ: Solberg ber om unnskyldning for Listhaugs Facebook-innlegg

Han begrunnet det med at KrF er et parti som opptatt av «hvordan man snakker med hverandre og om hverandre». Hareide mener også at problemet med Listhaug som justisminister stikker dypere enn enkeltsaken som omhandler hennes siste innlegg på Facebook.

– KrF har et engasjement for et samfunn der man viser ansvar for hverandre. Der det finnes en tillit mellom folk; der man ikke setter gruppe opp mot hverandre; der det finnes en tillit mellom folk og politikere; tillit mellom politiske partier, sa KrF-lederen på pressekonferansen.

LES OGSÅ: Claus sendte blomster til Listhaug: – Det ble et merkelig kjør mot henne, og man må være litt menneskelig

Saken oppdateres.