Finnmarkinger flest dropper Syden – ferierer heller i nord

POPULÆRT: De fleste finnmarkinger vil nyte ferien i landsdelen. Her Andreas Granerud med barna Ada Sofie (3) og Johanne (2). ALathari Alta tidligere i sommer.

POPULÆRT: De fleste finnmarkinger vil nyte ferien i landsdelen. Her Andreas Granerud med barna Ada Sofie (3) og Johanne (2). ALathari Alta tidligere i sommer. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hver tredje finnmarking velger å feriere i Nord-Norge i år. Tar vi med dem som ikke tar ferie vil over halvparten holde seg på hjemlige trakter.

DEL

Det viser en undersøkelse meningsmålingsinstituttet INFACT har gjort for A-medias aviser og NRKs distriktskontor i Finnmark.

Nesten annenhver finnmarking velger også å legge feriereisen innenfor landets grenser, mens hver fjerde finnmarking planlegger ferie i utlandet.

Syden viker plass

Sydenferier er med andre ord ikke noen dominerende ferieform for finnmarkinger. Bare hver fjerde finnmarking velger seg utenlandsferie, og i denne gruppen er det ikke bare solferier. Storbyferier og opplevelsesferier ligger i samme gruppe.

Små kjønnsforskjeller

Bortsett fra at det er noen flere menn enn kvinner som ikke skal på ferietur i år, er forskjellene mellom menn og kvinners valg av reisemål liten. En liten overvekt på spinnesiden når det gjelder Norge for øvrig og utlandet.

Forskjell på øst og vest

Ferieplanene er noe ulike i fylkets tre regioner. Nesten 25 prosent av innbyggerne i Øst-Finnmark avstår fra ferietur i år mens tilsvarende for Alta og Vest-Finnmark for øvrig er under 20 prosent. Utferdstrangen til utlandet er også lavest i østfylket, (21,3 prosent).

Den er for øvrig aller størst i Alta, der over 30 prosent vil ut av landet. Størst andel av dem som velger seg Nord-Norge finner vi i Vest-Finnmark utenom Alta.

Hvem ferierer

Størst ferielyst finner vi i aldersgruppen 45–64 år. Der er det var 1 av 10 som velger bort ferieturen. En tredel av finnmarkingene over 65 år tar ikke ferie. Også i aldersgruppen 18–29 år er det nær 30 prosent som avstår fra ferietur. Størst andel ferierende finner vi i aldersgruppen 30 – 64 år.

Valg av reisemål for dem som tar ferie er som i hovedundersøkelsen.

Politikk og ferie

Målingen har fordelt ferietallene etter politisk preferanse. Selv om det her er små datamengder og stor usikkerhetsmargin, gjengir vi noen av resultatene.

Kristelig Folkepartis velgere er de som er mest glade i ferier, mens Senterpartiet og Fremskrittspartiet har flest av dem som avstår fra ferietur.

Det er også Kristelig Folkepartis velgere som planlegger flest utenlandsferier, 33 prosent, men tett fulgt av velgerne i Høyre, Venstre og Ap.

SV-sympatisørene topper listen over dem som holder seg i landsdelen (46,6 %). Deres andrevalg er utlandet foran Norge for øvrig.

Partiet Rødt, Venstre, SV og Miljøpartiet de Grønne har flest sympatisører som velger nordnorsk ferie. Velgerne til Rødt og MDG reiser nesten ikke til utlandet i det hele tatt.

Artikkeltags