Gå til sidens hovedinnhold

Ikke gjør denne minibank-tabben

Artikkelen er over 3 år gammel

Slik lurer banken deg, ifølge Forbrukerrådet.

Har du hørt om begrepet «legal scam», eller lovlig svindel som det blir oversatt til norsk? Det er det du blir utsatt for når du kommer opp til minibanken, blir villedet av piler, flagg, farger og feilaktige advarsler, og ender opp med å tape penger når du tar ut kontanter i utlandet, ifølge Forbrukerrådet. 

De vil nå ha et internasjonalt forbud mot valutaveksling som er ugunstig for forbrukerne, og at utsalgssteder og minibanker i Europa, og dermed også Norge, avstår fra valutaveksling som er ugunstig for forbrukerne.

Dyrt mellomledd

Betaling og minibankuttak i utlandet blir nemlig ofte unødvendig dyrt for de reisende på grunn av en utbredt valutafelle. Bankenes systemer legger opp til at norske bankkunder som skal ta ut penger i utlandet, velger å veksle til norsk valuta i stedet for å veksle til lokal valuta. Norsk valuta er det dyreste alternativet i så godt som alle tilfeller, ifølge Forbrukerrådet.

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, karakteriserer det som en valutafelle som lurer nordmenn for én milliard kroner.

Når bankkundene velger den lokale valutaen når de tar ut penger eller betaler i utlandet, er det kundens egen kortleverandør (banken) som gjør valutaomregningen, ifølge han.

– Vekslingstjenesten du blir møtt med, er bare et fordyrende mellomledd. Den har ingen verdi, og betyr penger ut av vinduet for norske forbrukere, sier Jensen.

Så enkelt unngår du det

Forbrukerrådets tydelige råd er enkelt: 

– Avvis tjenesten om å belaste i norske kroner, velg heller lokal valuta, sier Jorge Jensen.

Gjør du det motsatte, må du ofte betale for en ofte langt dyrere valutakurs. Normalt tilsvarer den et påslag på 6–7 prosent, altså nær fire ganger så dyrt som betalingskortenes standardkurs, ifølge fagdirektøren.

 

Kommentarer til denne saken