Fikk pustevansker av lys hos legen

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Da Kols-pasient Jens Rimala ventet på legetime på Helsesenteret i Vadsø, fikk han pustevansker av stearinlysene i

DEL

(Finnmarken) Stearinlys er ikke bare kos for alle. Noen kan reagere kraftig på lysene, som skal bidra til hygge og stemning.

Det erfarte Jens Rimala (54) fra Skallelv, som på grunn av Kols bare har 20 prosent lungekapasitet. Han var på vei til legetime, og satt og ventet i en av stolene ved inngangen.

– Jeg kjente med en gang at pusten ble dårligere og dårligere, forteller Rimala til Finnmarken.

Da han snudde seg, la han merke til at bordene i kantina var pyntet opp med kubbelys på hvert bord. Da ytterdøren åpnet seg, sto det opp svart røyk fra lysene. I tillegg ble røyken blåst bort til venteværelset, hvor syke pasienter ventet på legen.

Ingen respons

Etter legetimen sa Rimala fra til damen i resepsjonen at det var tungt å puste på grunn av lysene. Der fikk han et «å ja, reagerer du på lysene» til svar.

– Andre blir friske av å dra til legen, mens jeg blir syk, sier Rimala frustrert.

Ofte er han hos legen flere ganger i løpet av ei uke.

– Neste gang må legen komme til meg, eller hente meg i bilen utenfor, sier Rimala.

Han kunne heller ikke ta seg en kaffekopp, fordi når han har oksygenflasken, må han være flere meter unna åpen flamme. Der ble han også hindret av talglysene.

54-åringen har hatt kols i fem år, men det er i den siste tiden at han må få oksygen gjennom flasker. Rimala venter også på donasjon.

Fjerner lysene

Hjemme er det også tatt hensyn til Rimalas pustevansker. Levende lys har de ikke hatt på flere år, de er byttet ut med elektriske lys. De gir både kos og hygge, uten at det preger helsa til Rimala.

Da Finnmarken dro til Helsesenteret fredag, sto kubbelys eller telys på hvert bord.

Mandag formiddag fortsatte lysene å brenne på helsesenteret. Men ikke lenge. Kommunalsjef innen helse, Liv-Edel Berg, fikk løst problemet på kort tid.

– Vi er blitt enig om å fjerne lysene, klager folk kan vi ikke ha dem, sier Berg. Hun sier at kantina ikke har vært klar over at lysene har skapt problemer for pasienter.

– Kantina har nok ikke tenkt over det, men vi retter oss etter det, og nå blir det slutt på lysene, sier Liv-Edel Berg.

– Det er veldig bra, sier Jens Rimala når Finnmarken forteller han gladnyheten. Nå kan Rimala dra til legen uten å få pusteproblemer.

Artikkeltags