Fikk du med deg dette flyet?

KJEMPEN: Airbus A380 fotografert under testing i Canada.

KJEMPEN: Airbus A380 fotografert under testing i Canada. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Verdens største passasjerfly tok turen over Finnmark tidlig søndag morgen.

DEL

(Finnmark Dagblad) Selv om store fly ikke er et dagligdags syn på bakken i Finnmark kan kondensstriper etter store fly ofte observeres på himmelen over fylket. Finnmark er nemlig en snarvei mellom Asia, Midtøsten og USA. På en globus er det lett å se at korteste vei mellom kontinentene går såpass langt nord.

Flytypen Boeing 777, som er av samme type som fløy Malaysia Airlines flight 370 og forsvant sporløst mindre enn en time etter at det tok av fra flyplassen i Kuala Lumpur, er flytypen som oftest er å se over fylket. Men i morgentimene søndag fløy en mer sjelden fugl over Finnmark. Airbus A380, verdens største passasjerfly, fløy blant annet over Porsangerfjorden på sin reise fra Dubai til New York.

LES OGSÅ: Her kommer japanerne

Gir klingende mynt i kassen

Selv om flyene ikke setter hjulene på en norsk rullebane er det ikke gratis å benytte luftrommet over Norge. Vanligvis ligger prislappen for å fly over Norge et sted mellom 5.000 og 30.000 kroner, avhengig av flyets vekt og fløyet distanse, ifølge bladet ViMenn. Årsaken til at norsk luftrom blir benyttet i stor grad er at avgiftene er lave.

Den norske enhetsraten som avgiften kalkuleres fra, ligger på omkring 54 euro. I Sverige er enhetsraten 73,68 euro, mens den er på nesten 84 euro i britisk sektor, skriver ViMenn.

I fjor utgjorde de såkalte underveisavgiftene, som innkasseres av Avinor, 930 millioner kroner, og fortsatte oppgangen fra tidligere år med seks prosent.

Du kan selv følge med

Er du nysgjerig på hvilket fly som flyr på himmelen kan du enkelt finne svaret på internett. På nettstedet flightradar24.com vises et "radarbilde" over hvilke fly som er i luften. Her kan du også finne informasjon om flyselskap og rute. Nettstedet forsynes av såkalte ADSB-mottakere, som oftest settes opp av privatpersoner på dugnadsbasis. Disse mottakerne tar i mot signaler fra transpondere i flyene, som blant annet forteller om flyets identitet, GPS-posisjon, fart og høyde. Flere privatpersoner i Finnmark har installert slikt utstyr, og forsyner nettstedet med trafikkinformasjon.

Data fra nettstedet forteller at luftrommet over fylket blant annet har hatt følgende trafikk i morgentimene søndag:

  • AI101, et Boeing 777 fra Air India kom inn i Finnmark ved Karasjok og passerte like sør om Alta på sin ferd fra Delhi til New York. Flyet lå på 34,000 fot da det fløy over Finnmark.
  • AI 127 fra Air India kom i likhet med AI101 inn i fylket like ved Karasjok og passerte sør om Alta på sin ferd fra Delhi til Chicago. Også dette flyet var av typen Boeing 777 og fløy på 34,000 fots høyde da det fløy over Finnmark.
  • AI191 fra Air India kom inn i fylket like sørvest for Kirkenes, og Boeing 777-maskinen passerte Porsangerfjorden på 34,000 fot på sin ferd fra Mumbai til New York.
  • EK 231, en Boeing 777 fra selskapet Emirates, kom inn øst i fylket, og fløy på 32,000 fots høyde over Porsangerfjorden på reisen fra Dubai til Washington.
  • EK 221, også en Boeing 777 fra Emirates, kom inn i den østlige delen av fylket og fløy på 34,000 fots høyde over Porsangerfjorden på sin ferd fra Dubal til Dallas.
  • EK203 fra Emirates ble fløyet med verdens største passasjerfly, Airbus A380. Flyet passerte Porsangerfjorden på 36,000 fot på sin ferd fra Dubai til New York.

PS: Det er kun større sivile flytyper som har transpondere som sender informasjon som er nødvendig for å forsyne flightradar24.com. Trafikk med mindre fly, slik som Widerøes Dash-8-maskiner vil derfor normalt ikke vises på nettstedet.

PS2: Også nyere helikoptre kan sees på nettstedet. Blant annet vises trafikk med Bristows EC225-helikoptre, som er stasjonert i Hammerfest, på nettstedet.

Artikkeltags