(Finnmarken)

Tross en vanskelig økonomi, har kommunestyret i Berlevåg vedtatt å bygge en ny skole. Aps leder Rolf Laupstad er strålende fornøyd med at deres forslag ble vedtatt.

– Vi har jobbet lenge med denne saken og det har siden 2008 vært helt klart at vi måtte gjøre noe med skolen. Da vi fikk vite at en totalrenovering av skolen ville komme på rundt 70 millioner, mener vi at å bygge nytt er den beste løsningen for Berlevåg, sier Rolf Laupstad.

Ifølge partilederen vil en ny skole ha en prislapp på rundt 85 millioner kroner.

Fikk flertall

Flertallet i kommunestyret ligger hos Høyre, men torsdag kveld stemte sju mot seks stemmer for Arbeiderpartiets forslag. I vedtaket ble det også klart at anbudet fra T. Johansen Drift AS blir godtatt.

– Vi er lykkelige over at vi fikk flertall for vårt forslag. En ny skole er framtiden og blir en ny storstue i Berlevåg både for unge og voksne. Ap er jo i dag i mindretall, men jeg tror vi har argumentert så godt for denne saken at vi til slutt fikk flertall. Det er vi selvfølgelig fornøyd med, sier Laupstad til Finnmarken.

Å bygge en ny skole i fiskeværet var også en av sakene Ap gikk til valg på i 2011. To år seinere har de klart å få gjennomslag for saken, i et kommunestyre der Høyre har makten.

Etter planen skal arbeidet komme i gang i april neste år. Går alt som det skal vil skolen stå klar til innflytting i løpet av høsten 2015.

– Hvordan har dere tenkt å finansiere skolen?

– Vi baserer oss på å ta opp lån til den nye skolen. Låneopptakene ligger allerede i budsjettet for 2013. Jeg vet ikke når vi kommer i gang med prosessen med å ta opp lån, sier Laupstad.

I tillegg til å bygge ny skole, vedtok også kommunestyret at administrasjonen får i oppdrag å hente inn forslag til bygging av Berlevåg Badeland på den byggeklare tomten ved siden av idrettshallen. Den økonomiske rammen skal være på 20 millioner kroner.

Dermed vil disse to prosjektene koste kommunen i over av hundre millioner kroner.

– Kommunen er en av de kommunen i landet som har minst gjeld. Grunnen til det er at vi ikke har investert i noe de siste årene. Jeg syns det er godt at vi nå investerer i en bedre framtid for unge og voksne i kommunen, konkluderer Laupstad.

Ikke fornøyd

Ordfører Karsten Schanche (H) sier han heller kunne tenke seg på å bruke mer penger på havna, istedenfor en ny skole.

– Jeg er ikke så veldig giret på å bruke så mye penger på en ny skole. Jeg er for forslaget om å utsette skolebyggingen i påvente av hvor mye påleggene fra arbeidstilsynet vil koste oss. Jeg ønsker også å prioritere utbyggingen i havna. Det er der vi tjener mest penger og det er viktig å få ryddet opp der nede, sier Schanche.

To av Høyres representanter stemte mot forslaget fra eget parti om å utsette skolevedtaket. Derfor fikk Ap flertallet de trengte. Ordføreren skulle gjerne hatt med seg alle sine partimedlemmer, men pålegger dem ikke å følge partiets meninger til punkt og prikke.

– Det må være lov å tenke litt på egen hånd. Vi må godta at slike ting skjer noen ganger. Sånn er demokratiet vi lever i, slår han fast.