Feirer denne med festival

FORRIGE GANG: Slik så det ut i 2004, forrige gang Venus passerte mellom jorda og sola. Når begivenheten gjentas i juni er det 243 år til neste gang.

FORRIGE GANG: Slik så det ut i 2004, forrige gang Venus passerte mellom jorda og sola. Når begivenheten gjentas i juni er det 243 år til neste gang. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Når Venus passerer sola 6. juni, er det 243 år til neste gang. Derfor skal det feires.

DEL

(Finnmarken) – Dette er noe verken barnebarna eller oldebarna våre vil få oppleve, dette er noe som skjer nå, og som det er stort å få være med på. Da må vi jo bare gjøre det absolutt beste ut av det.

Det sier Elisabeth Eikeland, kommandant ved Vardøhus festning. Hun tiltrådte stillingen i august i fjor, og noe av det første hun begynte å arbeide med, var markeringen av venuspassasjen, som oppstår når planeten Venus kommer mellom sola og jorden.

– Da jeg overtok som kommandant, fikk jeg et jubileumstidsskrift i hånda der det sto at pater Hell ble beordret til Vardø for å overvære passasjen, og at han ble hilst velkommen av den tredje kommandanten på festningen. Da tenkte jeg at dette må være noe jeg kan gjøre noe ut av, forteller hun.

Stor begivenhet

Pater Maximillian Hell fra kom til Vardø fra Østerrike-Ungarn i 1768, etter anmodning fra den dansk-norske kongen Christian VII. Man visste at Venus ville passere solskiven 3. juni 1769, og for europeiske makter var det en prestisjesak å observere begivenheten.

Fordi midnattssolen kunne føre til ekstra lang observasjonstid, ble Vardø valgt som arena, og Hell kom til byen med femti knekter. Da dagen kom, viste været seg fra sin beste side, med klarvær både under Venus sin inntreden på solskiven og under utgangen. Dermed klarte pater Hell å regne seg fram til middelavstanden mellom sola og jorden, den såkalte solparallaksen – en stor begivenhet i astronomiens verden.

Mye å lære

Dette vet kommandant Eikeland å dra nytte av.

– Nå har jo dette prosjektet blitt ganske omfattende, men noe av det jeg ser på som mest viktig, er at skoleelevene skal få utbytte av dette. Her er det så mye å hente, både innen matematikk, fysikk, astronomi og historie, mener hun.

I forkant av passasjen skal skoleelevene arbeide med prosjekter, som skal vises fram under selve venusfestivalen 1. til 6. juli. I tillegg vil tirsdag 5. juni være fylt med ulike foredrag, åpne for alle.

– Randi Rønning Balsvik skal holde et foredrag jeg gleder meg spesielt mye til, og det handler om det samfunnet pater Hell møtte i Vardø, og hva slags inntrykk det gjorde på ham. Det tror jeg blir spennende, sier Eikeland.

Verden til Vardø

Fra Europa kommer det både ambassadører og entusiaster for å få med seg begivenheten i Vardø.

– Vi har invitert ambassadøren fra Slovakia, Ungarn og Østerrike. Akkurat som vi kniver om Ludvig Holberg var norsk eller dansk, vil alle de tre landene ta æren for Hell. Han var jo født i det som i dag er Slovakia, men som før var Østerrike-Ungarn, forteller Eikeland.

Foreløpig har Slovakias ambassadør takket ja til invitasjonen. I tillegg kommer Pater Hell Society, akkurat som for åtte år siden, da Venus også passerte sola.

– Da hadde de med seg en bronseplankett som nå henger på rådhusveggen, og i år kommer de med en flott byste de skal gi til kommunen. Jo mer jeg jobber med dette her, jo mer forstår jeg at dette er en stor begivenhet ute i verden, sier kommandanten.

Nettopp derfor er hun påpasselig med å invitere finnmarkinger også.

– Vi vil sende ut brev til alle husstandene i Øst-Finnmark, sånn at alle blir gjort oppmerksomme på det som skal skje, sier hun.

Artikkeltags