Fare for smell på Smelror

IKKE UVANLIG: Funn som disse fire granatene på Smelror i Vardø er slett ikke uvanlig å finne på denne årstiden, opplyser politiet.

IKKE UVANLIG: Funn som disse fire granatene på Smelror i Vardø er slett ikke uvanlig å finne på denne årstiden, opplyser politiet. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Fire granater fra andre verdenskrig er blitt funnet på Smelror. Politiet fraråder folk til å håndtre slike funn selv.

DEL

(Finnmarken) De fire granatene ble funnet helt i overflaten av jorda på Skolehaugen, bare 50 meter fra nærmeste bolighus.

Folk har gått tur og unger har lekt i området i snart 70 år uten at granatene har gått i luften. Operasjonsleder ved Øst-Finnmark politidistrikt, Egil Henninen, bekrefter at de har fått melding om funnet og har kontaktet forsvaret.

Jobb for Forsvaret

– Vi har nylig mottatt melding og vi har sendt en anmodning videre til forsvaret slik at granatene vil bli fjernet. Vi har ansvaret for at dette skjer, men forsvaret skal gjøre jobben, forteller Henninen.

Han legger til at arbeidet med å fjerne granatene ikke er kommet i gang enda, men det vil skje så fort som mulig.

– Når vi får inn slike meldinger er det vår rutine å sende en anmodning videre til forsvaret og det har vi nå gjort.

Henninen forteller til Finnmarken det sett ikke er uvanlig å finne sprengstoff fra andre verdenskrig.

Ingen skader

– Siden 11. juni i år har vi fått 12 meldinger om lignende funn. Vi har ikke fått meldinger om at noen har blitt skadet etter funn av slike gjenstander fra andre verdenskrig i løpet av de siste årene, sier han.

Ifølge operasjonslederen kan granatene være farlig å håndtre og en sprengstoffekspert skal ta seg av arbeidet med å fjerne dem.

– Det kommer helt an på tilstanden til gjenstandene og hvor de er funnet. Det er viktig at folk vet at det kan være farlig å være i nærheten av slike granater, avslutter Henninen ved Øst-Finnmark politidistrikt.

Artikkeltags