Får ikke mølje

Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Mens det nesten hver dag landes blodfersk torsk med lever og rogn i fiskeværet, må beboerne på Mehamn helsesenter nøye seg med frossen filet fra Harstad. Får de eldre der du bor mølje?

DEL

Den manglende ferskfisken har sammenheng med en innkjøpsavtale kommunen har, men det er et spørsmål om ikke de har misforstått avtalen.

Fiskesulten river i Elis Pedersen (87), Knut «Kjeila» Johansen (76), Norvald Vassvik (74) og Kyrre Paulsen (75). Alle er de nærmest fostret opp på ferskfisk og lever. Nå er det høysesong for nettopp denne delikatessen.

– Det er noe galt med verden når vi som bor like ved fiskefatet, ikke får servert mer fersk fisk, sier en trist Elis Pedersen. Mest av alt ønsker han seg en skikkelig middag bestående av fersk torsk, lever og rogn. Slik mat nytes nå for fullt rundt om i de tusen hjem langs kysten, men i liten grad på mange av eldreinstitusjonene.

Innkjøpsavtale

De fire pensjonistene presiserer at de ikke har noen grunn til å klage på maten, men savnet av ferskfisk er stort.

– Maten her er god. Årsaken til at vi ikke får ferskfisk, er at kommunen har innkjøpsavtale med et firma i Harstad. Derfra får man kun frossen fisk. Den er grei nok, men det er selvsagt ikke det samme som ferskvare, sier Kyrre Paulsen.

– Spesielt nå midt i møljesesongen. Da blir det en veldig dårlig erstatning for fersk torsk, lever og rogn, legger Knut «Kjeila» Johansen til.

– I fjor vinter fikk vi torskemølje en gang som jeg kan huske. Det er altfor lite, sier Norvald Vassvik.

Kyrre Paulsen er litt heldigere stilt enn de andre tre, ettersom han er på avlastning. Minst halve tida bor han hjemme, og da har han en kamerat som sørger for havets delikatesser.

Konkurranse

Det er rett som Paulsen har hørt, at kommunen har en innkjøpsavtale. Det har alle kommuner. For de fleste i Finnmark er det Finnut Consult som har framforhandlet avtalene.

Daglig leder Nikolaj Christiansen forklarer at all offentlig virksomhet må konkurranseutsette alle innkjøp over en viss sum. Når det er over 100.000, er det nok med en lokal utlysning, men det må være minst tre mulige tilbydere. Innkjøp over en halv million skal legges ut i den såkalte Doffin-basen, og for disse kan hele verden komme med tilbud.

– Kommunene har plikt til å kjøpe hos den de har avtale med. I verste fall kan de bli stevnet for kontraktsbrudd hvis de handler kontraktsbundne varer hos andre. Men det er mulig å unnta for eksempel ferskfisk fra avtalene. Kommunene kan ikke drive med unaturlig oppsplitting av sine matinnkjøp, men de kan forhåndsdefinere hva som skal med. I Kautokeino har de definert at beboerne på institusjoner skal ha tradisjonell samisk mat, og at den skal leveres varm. Dermed er bare lokale leverandører aktuelle, sier Christiansen.

Han opplyser at de fleste av avtalene går ut i år, noe som gir mulighet for kommunene å legge inn nye føringer.

Skal få mølje

Helsesjef Trond Einar Olaussen i Gamvik kommune sier at uansett avtale, så skal beboerne få ferskfisk og lever.

– Dette er tradisjonelt betinget, så det må vi ha lov til å ordne uansett avtale, noe vi da også har gjort et par ganger i året. Så kan man selvsagt spørre seg om dette er godt nok. Jeg har ikke rukket å sette meg inn i avtalen. Vet derfor ikke hvor fritt vi står, men i framtida skal vi i hvert fall ha avtaler som åpner for å kjøpe fisk lokalt, sier Olaussen.

Kjøkkensjef Inger Lothe på Mehamn helsesenter sier hun aldri har fått kopi av avtalen.

– Jeg har fått beskjed om at vi kan få bot hvis vi ikke er lojale overfor avtalen. Derfor har vi kun et par ganger hver vinter kjøpt ferskfisk, lever og rogn fra lokale fiskebruk, sier Lothe.

Hun har en gladmelding til de fiskesultne: Det blir snart møljekalas. Straks de kan få kjøpe hos lokale fiskekjøpere, er kjøkkengjengen klar.

Misforståelse?

Mye tyder på at avtalen ikke er slik Lothe tror. Det har ikke lyktes Finnmarken å få kontakt med rådmann Svein Tønnessen eller Servicenord Engros i Harstad, som leverer tørrmat og frossenfisk til Gamvik kommune. Men konkurrenten Asko Nord, som har tilsvarende avtale med andre kommuner i Finnmark, opplyser at kommunene står fritt til å kjøpe ferskfisk hos andre.

– Ettersom vi ikke kan levere ferske fiskeprodukter, inngår det ikke i våre avtaler. Vi kan ikke kreve at folk skal spise frossenfisk hvis det er fersk de ønsker, sier markedssjef for storhusholdning i Asko Nord, Ole-Richard Røsberg.

Også Vadsø kommune har innkjøpsavtale med Servicenord, men de tolker avtalen slik at de står fritt med hensyn til ferskfisk. For det kan de ikke få fra Harstad.

Kjøkkensjef Mally Hågensen på Vadsø helsesenter sier at de kjøper ferske fiskeprodukter fra Kiberg, mens de tar alt av frosne fra Harstad, slik avtalen tilsier.

– Vi gjør alt vi kan for å følge opp matønskene fra beboerne. Hos mange er fersk fisk ettertraktet, spesielt nå. I forrige uke hadde vi fersk torsk, lever og rogn, forteller Hågensen.

Artikkeltags