(Finnmark Dagblad)

- Det er klart det er mye penger, men regjeringen har lovt å fjerne vraket og når vi har lovt det, må vi holde det. Jeg er opptatt av at det skal løses en gang for alle, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen til Finnmark Dagblad.

Pedersen sier hun tar forbehold om Stortingets godkjenning.

- Hva synes du om prisen?

- Vi hadde regnet med at dette skulle koste mellom 60 og 100 millioner, men vi visste at dette var usikre tall.

- Undersøkelser har vist at vraket ikke er så farlig som fryktet. Er det verdt det da?

- Dette er en diskusjon som har rullet i 15 år, siden vraket havnet på land. Jeg mener folk må føle seg trygg.

Iverksettelse av kontrakten forutsetter bevilgninger fra Stortinget, skriver Kystverket og Fiskeri- og kystdepartementet i en pressemelding.

Det norske selskapet AF Gruppen Norge AS, ved avdelingen AF Decom, er valgt som entreprenør for fjerning av «Murmansk». Den russiske krysseren slet seg under slep, og sank delvis utenfor Sørvær på Sørøya på Finnmarkskysten 24. desember 1994.

Kystverket mottok i alt seks tilbud for fjerning av vraket. AF Gruppen ble valgt med bakgrunn i at de hadde den beste miljømessige profilen, og med minst risiko for spredning av forurensingskilder. Løsningen er også vurdert som den beste tekniske løsningen for sikker gjennomføring av fjerneoperasjon. Kontraktssum er 238.950.000. Inkludert moms blir prisen 328 millioner kroner. Tilbudet fra AF Gruppen var det mest prisgunstige av de innkomne tilbudene, heter det i pressemeldingen.

Vraket og opparbeidet anlegg fjernes i sin helhet, og området tilbakeføres i opprinnelig stand. Arbeidet forutsettes avsluttet i 2011.

Det er lagt opp til godt samarbeid mellom vrakentreprenør og Hasvik Kommune. Oppstart er beregnet til sensommeren i år.