Fant mystisk laks i torsk

SMOLT: Disse fire små oppdrettslaksene ble funnet i en torsk Øystein Kristiansen fisket utenfor Mortensnes.

SMOLT: Disse fire små oppdrettslaksene ble funnet i en torsk Øystein Kristiansen fisket utenfor Mortensnes. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Flere fiskere har funnet torsk med magen full av oppdrettslaks. Hvor laksen kommer fra, kan ingen si.

DEL

Fjordfisker Øystein Kristiansen fra Varangerbotn klødde seg i hodet da han tok en torsk med fire små oppdrettslaks i magen.

– Den største var på 35 centimeter, sier han.

Prøver av skjell og DNA bekrefter at smolten stammer fra oppdrett. Det sier miljøvernsjef hos Fylkesmannen i Finnmark, Bente Christiansen.

Sjekker rømming

– Det er vanskelig å vite om det er snakk om rømming. Så langt har vi ikke mottatt noen meldinger, forteller Christiansen til FiskeribladetFiskaren.

Fiskeridirektoratet i Finnmark har bedt oppdrettere sende dykkere ut for å se etter rømninger. Miljøvernsjefen har fått mange henvendelser fra fiskere som har funnet det de tror er laks i magen på torsk.

– Vi kan ikke garantere at det i alle tilfeller er snakk om oppdrettslaks. Ettersom laksen som er funnet er stort sett av samme størrelse, så har vi en mistanke om at det kan være snakk om oppdrettssmolt, fortsetter Christiansen.

Avviser rømming

Forsker Eero Niemelä ved det finske vilt- og fiskeriforskningsinstituttet sier at det med hundre prosent sikkerhet er snakk om oppdrettslaks satt ut på høsten i fjor.

– Villaks av denne størrelsen finner vi aldri i kystlinjen på denne tiden av året, sier Niemelä.

Etter hva FiskeribladetFiskaren erfarer, er det kun et oppdrettsanlegg som ligger i tilknytning til Varangerfjorden. Det er selskapet Villa Arctic. Daglig leder Dharma Rajeswaran avviser at det kan være snakk om smolt som er kommet på avveie fra deres anlegg.

– Vi er innforstått med at det er rettet en mistanke mot oss, men vi har ikke smolt av den størrelse som fiskerne melder om, i våre merder, sier Rajeswaran som påpeker at det er mange oppdrettsanlegg også på russisk side.

– Vi har hatt dykkere nede for å sjekke merdene, og det kostet oss 100.000 kroner. Det er helt meningsløst å bruke penger på dette. Vi har helt nye anlegg med helt nye nøter, sier Rajeswaran oppgitt.

Høy dødelighet

Fra i fjor høst av og i løpet av de siste månedene har Fylkesmannen fått fortløpende rapporter om høy dødelighet av smolt ved Villa Arctic. Det foreligger ikke mistanke om dumping. Rajeswaran forklarer dødeligheten med virussykdom.

Regiondirektør Hermod Larsen ved Fiskeridirektoratet i Finnmark opplyser at de jobber med å undersøke den mystiske smolten.

– Vi har fått meldinger fra noen fiskere om at det er funnet noe i magen på torsken. Vi vil se på saken og forsøke å finne ut av den, sier Larsen.

– Er det mistanke om dumping eller rømming?

– Det må vi undersøke, men vi har ingen grunn til å tro det. Dette kan være snakk om død fisk som er havnet utenfor hoven, kommet utenfor anlegget og slik blitt tatt av torsken, sier han til FiskeribladetFiskaren.

Artikkeltags