Fant ingen syke dyr

MISTET?HUNDEN:?Kent Einar Mikalsen hadde hunden Ares på gården da Mattilsynet kom. Den ble avlivet med resten av dyrene.?

MISTET?HUNDEN:?Kent Einar Mikalsen hadde hunden Ares på gården da Mattilsynet kom. Den ble avlivet med resten av dyrene.? Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Ingen av dyrene Mattilsynet avlivet ved Ivarsfjord og sendte til obduksjon, var syke.

DEL

(Finnmarken) Mattilsynet avlivet 77 dyr på gården i Ivarsfjord på Nordkyn i november. Ingen av de 37 dyrene som ble sendt til obduksjon, viste tegn på mislighold.

Dyrene har fått nok mat. Parasittbelastningen var ikke unormal, og det er ikke gjort vesentlige anmerkninger på pelsstell, klør og tenner. Det framgår i en rapport fra Veterninærinstituttet som Finnmarken har fått tilgang til.

Noen av dyrene hadde mindre skader, men ingen av disse virket alvorlige.

Tre av de 20 undersøkte hundene ble vurdert til å være i under middels hold.

Noen unghunder hadde lettere parasittinfeksjoner uten klinisk betydning.

Overreagerte

Aksjonen forsvares fortsatt av regiondirektør Torkjell Andersen. Han er tilbakeholden med detaljer om bakgrunnen for aksjonen, og henviser til taushetsplikten.

– Forholdene dyrene levde under var grunnen til at Mattilsynet aksjonerte. Obduksjonsrapporten konkluderer ikke med noe om forholdene på stedet, sier Andersen til Finnmarken.

Kent Einar Mikalsen er sønnen til den ene eieren, og hadde hunden sin på gården da Mattilsynet aksjonerte. Den var et av dyrene som døde.

– Jeg mener forholdene på gården var gode, sier 25-åringen.

Han mener rapporten støtter familiens påstander. Eierne mener tiltaket ikke står til forholdene.

Vurderer anmeldelse

Mattilsynet kan pålegge aktivitetsnekt, og ber i særlig skjerpende forhold om politietterforskning.

– Vi vurderer å anmelde eierne for vanskjøtsel. Dette er noe vi vurderer i forhold til grovhet og skjerpende forhold, forklarer regionsdirektøren.

Andersen sier beslutningen om å avlive samtlige ble tatt på stedet. Det ble ikke ansett som realistisk å finne nye hjem og eiere til de friske dyrene.

Mikalsen frykter ikke en rettssak. Han sier Mattilsynet mangler bevis, og legger til at familien jobber med sin en egen anmeldelse.

Artikkeltags