(Finnmark Dagblad)

– Det var en stor fisk, forteller Alexander Haugen (5) som sammen med kameraten Leo Gundersen?(6) fikk en diger kveite på kroken torsdag.

– Jeg hadde ingen vekt til å veie, men når jeg kjente på den veide den nok rundt 60 kilo og den var 155 centimeter, forteller Alexanders pappa Ole Marius Haugen. Med det var den både høyere og tyngre enn de unge fiskerne som fikk napp utenfor Sørøya.

Måtte mange mann til

Fiskefølget hadde vært hele dagen på sjøen og fangsten hadde jevnt over vært god.?Likevel var det ingen som forventet dette resultatet.

– Jeg tror ingen av oss i båten har fått noe så stort før, sier Ole Marius Haugen.

Det tok en halv time å få storfangsten om bord, og Ole Marius mener de var fire eller fem stykker som arbeidet med fangsten.

– Det var guttene som fikk den på kroken, men når det begynte å rykke skikkelig måtte vi andre ta over. Jeg tror ikke de skjønte så mye av det, fordi vi har hjulpet de hele veien, sier Haugen som forklarer at guttene først samarbeidet:?Den ene holdt stanga mens den andre sveivde.

Nå er fisken i land og istedenfor å ha et festmåltid, havner kveita nå som porsjoner i fryseren.

Mye ungdom

– I Finnmark er det per dato 23 fritidsfiskere som har levert fisk, forteller Hermod Larsen, regiondirektør i Fiskeridirektoratet. Likevel forklarer han at det er fortsatt for tidlig å si noe om sesongen i sin helhet.

– Det er jo relativt få som benytter seg av tilbudet, forklarer han og snakker om ordningen som gjør at alle kan levere inntil 1.000 kilo fisk til fiskebrukene. Av de 23 som derimot har gjort det er de fleste fra Hammerfest.?Åtte personer fra kommunen har levert, det samme har en person fra Kvalsund gjort.

Derimot er det mer aktivitet blant ungdomsfiskerne i Finnmark. Blant alle fylkene i landet er det nordligste desidert størst, med fem ganger mer leveranse enn det nest beste fylket. I fjor leverte 122 ungdomsfiskere til fiskebruk.

– Det er relativt populært og de har hatt god tilgang på fisk, forklarer Larsen.

Og selv om det mest sannsynlig har vært mye ungdom på havet i Finnmark denne sommeren er juniorkveitefisker Alexander Haugen sikker i sin sak:

– Ingen kommer til å få en så stor fisk igjen