(Finnmark Dagblad)

Det var under linefiske på Kveitgrunnet, som ligger midt på Breivikfjorden utenfor Sørøya, at den digre torsken ble fanget.

- Det gikk greit å få den opp. Da den kom til overflaten var den nokså fortumlet, og var nokså tam da vi kleppet den, ler fisker Ørjan Furøy. Selv om dette er den største torsken han har vært med på å ta opp, forteller han om et eventyr med generelt store torsker.

- Vi fanger mye fisk på 15, 20, og 25 kilo. Det er ikke for ingenting Breivikfjorden kalles for «lille Lofoten». Dette er den nest viktigste gytefjorden vi har i Norge, hevder han.

Fiskebåten «Haldis» eies av Ørjan Furøy i partnerskap med leder i Finnmark fiskarlag, Hans Petter Rasmussen. Men fiskarlagslederen var ikke selv med på å fange storfisken i går.

- Om dette er en rekordfisk vet jeg ikke, men den er nok i nærheten. Jeg vet at den offisielle rekorden er på rundt 37 kilo, men dette er torsk som er tatt på stang, smiler Hans Petter Rasmussen fornøyd, etter å ha vært på kaia i Sørvær og sett på fisken.

2. mars 1964 hadde Finnmark Dagblad på trykk et bilde tatt på 1930-tallet av en torsk som veide 47,5 kilo. Bakgrunnen var den at noen dager tidligere hadde tråleren «Rairo» kommet inn til Mehamn med en sværing som veide 47,1 kilog, og som mannskapet den gang mente måtte være en verdensrekord.

Ifølge artikkelen skulle imidlertid en fisker ved navn Jentoft Gjerde fra Gildeskål på 60-tallet, ha fått en enda større torsk enn de nevnte, og det hevdes at denne torsken hadde en bruttovekt på hele 54 kilo.

- Vi fylte nesten ei bøtte med rogn bare fra denne fisken, smiler Ørjan Furøy, som er storfornøyd med å ha fått dratt på land en torsk på 47 kilo. Ryktet om storfisken bredte seg også raskt på Sørøya, og mange stakk innom fiskebruket for å se på den.

- De fleste har sperret opp øynene, ler Ørjan Furøy.

Rik av storfisken blir mannskapet imidlertid ikke. Fiskebruket på Sørvær har kjøpt torsken, og Ørjan Furøy regner med at den kommer til å bli saltet.

- Til ferskfisk er den nok for stor. Vi får 17 kroner kiloen, det samme som betales for all torsk fra 2,5 kilo og oppover. At den veier 41 kilo spiller ingen rolle, forklarer Ørjan, som gjerne kunne tenkt seg bedre betalt for slike storinger.

Nå har også fremmedflåten begynt å trekke til Breivikfjorden, og fiskerne regner med at fra og med neste uke kommer det enda flere båter til Sørøya.

- Vi har fått mye storfisk i vinter, og for så vidt i fjor vinter også. Det har vært bra fiske både på line og garn, men det rapporteres om at lodda har begynt å komme lenger nord. Det spørs hvordan det blir når den kommer denne veien. Lodde er ikke så bra for linefiskerne, smiler han.