Eventyrfiske

I LAND: Medregnet dagens leveranse, har "Inger-Victoria" landet 300 tonn hyse. Skipper Kjetil Guttormsen, Tonis Tilk og Gints Ezis har all grunn til å være fornøyde.

I LAND: Medregnet dagens leveranse, har "Inger-Victoria" landet 300 tonn hyse. Skipper Kjetil Guttormsen, Tonis Tilk og Gints Ezis har all grunn til å være fornøyde. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

På sin første sesong har skipper Kjetil Guttormsen landet 300 tonn hyse i Båtsfjord. Foreløpig er det landsbeste, noe som gir grunn til å feire.

DEL

– Kan ikke du kjøre ned på bakeriet og hente kaken jeg har bestilt. Og så kjøper du to kaker til, som du tar med bort til Aker og gir til egnerne der. Men den det står «Inger-Victoria nummer 1» på, den må du ta med tilbake til båten. Jeg tenkte vi skulle ha den i lunsjen.

Det er fredag, og en gledens dag for skipper Kjetil Guttormsen (31) fra Tana. Han er i ferd med å avslutte det han omtaler som en eventyrsesong, i løpet av sju uker har han og mannskapet på linebåten «Inger-Victoria» hentet opp tilnærmet 500 tonn fisk, hvorav 300 tonn hyse, noe som per dags dato er mest i Norge for båter under 28 meter. På andreplass følger båten «Saga K» i Troms, med 280 tonn.

– Det er visst norgesrekord. Når det gjelder hyse har vi den største fangsten i landet, forteller Guttormsen.

På toppen av det hele har dette vært Guttormsens første sesong som skipper.

– Det er jo litt spesielt at det er den ferskeste skipperen som har fisket mest, sier han.

Hardt arbeid

«Inger-Victoria» er en av to 80 fots-båter i rederiet til Mikal Solhaug. Da sesongen startet 5. januar, hadde skipper Guttormsen en klar målsetting for seg.

– Vi satte oss to mål før vi satte i gang. Det første var å fiske mer enn det Mikal gjorde i fjor, og så lenge vi gjorde det, ville vi også tjene mer penger, fiskeprisen er jo bedre også. Det andre målet var å slå nabobåten, som har en gammel ringrev som skipper. Og det gjorde vi til gagns, sier Guttormsen.

Han er klar på at suksessen skylles en stor dose hardt arbeid av alle sju mann om bord.

– Vi har jo stått på. I februar hadde vi tre eller fire dager på land under den verste kuldeperioden, da var det ikke vær for en hvit mann å være ute i. Men vi var ute da det var så kaldt at en nesten ikke kunne se havet for all frostrøyken, og selv da var det lite klaging å høre, sier han.

Ringvirkninger

I tillegg til det harde arbeidet, mener Guttormsen han har regjeringens bifangstordning å takke for det gode fisket.

– Vi har mer eller mindre fisket opp hele torskekvoten vår, så for oss har det vært viktig å kunne fiske ubegrenset av hysa. Uten bifangstodningen hadde det nok ikke stått så bra til, sier han.

Og det er ikke bare skipper Guttormsen og hans menn som kommer ut av årets sesong i pluss. Til sammen kan «Inger-Victoria» og nabobåten levere mellom 60 og 70 tonn fisk på land av gangen. Mens nabobåten leverer til Norway Seafoods, går «Inger-Victoria» sin fangst til Båtsfjordbruket.

– Der kan de sette i gang filetproduksjonen utelukkende basert på vår fangst. Vi må jo ha betydd enormt mye for dem, sier Guttormsen.

Det er Kjell-Olaf Larsen ved Båtsfjordbruket enig i.

– Det betyr jo kontinuitet i arbeidet hos oss, og det er veldig positivt. De har gjort en kjempejobb, og har vært ute i hardt vær og fanget fisk, sier han.

Men han er vel så opptatt av betydningen hele rederiets virksomhet har for hele Båtsfjord.

– De har jo rundt 50 folk i drift, med mange egnere i sving. Det er klart det er positivt for bygda, sier han.

To måneders ferie

Etter sju ukers fiske, er sesongen nå over for Kjetil Guttormsen, i dag er siste dagen, den siste fisken pumpes over fra båt til bruk og snart skal båten vaskes ned, og mellom slagene spises det kake, både på Båtsfjordbruket, hos Norway Seafoods og om bord i «Inger-Victoria».

Deretter venter to måneders ferie på skipper Guttormsen og hans menn.

– Alle parter drar fornøyde hjem. Vi vet at vi er best i Norge, og det er en gulrot å ta med seg videre. Vi vet at om vi står på, så klarer vi det utroligste, sier han.

Artikkeltags