Evakuerte flytårnet i Hammerfest

EVAKUERTE FLYTÅRNET: Det er lørdagsformiddag målt over orkanstyrke på flyplassen i Hammerfest, ifølge lufthavnsjefen her. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

EVAKUERTE FLYTÅRNET: Det er lørdagsformiddag målt over orkanstyrke på flyplassen i Hammerfest, ifølge lufthavnsjefen her. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Artikkelen er over 6 år gammel

Ble målt over orkanstyrke i kastene lørdag. TIPS OSS OM VÆRET DER DU ER: E-post: bej@fd.no Mobil/MMS: 91631943

DEL

(Finnmark Dagblad) - På fjellet her har vi målt på det meste 75 knop i kastene. Nede ved flyplassen 64 knop. Så vi har nettopp valgt å trekke vakta ut fra tårnet, sa lufthavnsjef Trond Langedahl til Finnmark Dagblad lørdagsformiddag.

Det blåser sørlig/sørøstlig vind, og alt av fly- og helikoptertrafikk er for lengst satt på bakken. Ut på ettermiddagen kan det se ut til at vinden har spaknet noe, og et hurtigruteskip på vei mot Øksfjord og Tromsø er i i rute.

Les også: Uværet stanser noen hurtigruteskip

Etter uværet som allerede har rast i nord i hele dag, følger ekstremværet «Hilde», som er ventet å treffe Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Helgeland med full kraft lørdag kveld.

Bakketjenesten i full beredskap

- Det er ikke ofte det er så dårlig vær at vi må evakuere flytårnet, medgir lufthavnsjefen, men opplyser at bakketjenesten er i full beredskap.

Les også: Dette har skjedd i natt

- Vi holder på å bygge ny hangar på flyplassen. Her har vi mannskaper som sørger for sikring av bygg og utstyr, og vi driver på med banepreparering, selv om det blåser slik, forklarer han.

For selv om det største problemet akkurat nå er vinden, så kan også de skiftende værforholdene skape problemer.

Les også: Veier er stengt av uværet

Brått skiftende værforhold

- Det hagler, er mildt, fryser på, og så blir det issvuller på rullebanen. For å unngå det, og for å kunne være klar til å åpne flyplassen straks værforholdene bedrer seg, må vi kontinuerlig preparere rullebanen, sier lufthavnsjefen, som selv skulle over Sennaland i dag.

- Veiene er stengt, og det blåser nok godt innover land flere steder her i Finnmark vil jeg tro, sier Langedahl, som foreløpig har fått rapporter om at vinden vil roe seg rundt middagstider.

- Jeg ville ikke gått i båt heller akkurat nå, fastslår lufthavnsjefen.

Les også: Båt på grunn i stormen

Har observert flyvende søppeldunker

Ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest opplyser at også kommunen følger med på uværet som herjer. Selv startet han med å sikre løse gjenstander på Rådhusplassen da han kom på jobb i dag. Også kommunens brannkorps har vært ute på veien.

- Vi har også fått entreprenøren som driver i Kirkeparken å sikre sikringsgjerdet. Det har også vært en del flyvende søppeldunker rundt omkring i byen, forteller han.

Han har også observert at sikringen rundt deler av anleggsplassen der det bygges parkeringshus og omsorgsboliger i Kirkeparken er tatt av vinden, og at et overbygg over betalingsautomaten på parkeringsplassen på Bohustomta er ødelagt.

- Akkurat nå bryter sjøen ganske mye langs deler av Fuglenesveien og på Molla, rapporterer han fra ordførerkontoret.

Artikkeltags