Gå til sidens hovedinnhold

71 prosent av nordmennene sier nei til EU

Artikkelen er over 5 år gammel

Få dager før britene skal stemme over om de skal bli værende eller forlate EU, viser en måling at 70,9 prosent her i Norge sier nei til norsk EU-medlemskap, bare 19,6 prosent sier ja.

– Denne målingen sier jo alt om at Norge trives veldig godt utenfor EU, sier Per Edgar Kokkvold, presseveteran og Storbritannia-kjenner til Klassekampen.

Han understreker at man ikke uten videre kan sammenligne norsk og britisk neiside.

– I Norge er EU-motstanden et rødgrønt prosjekt. I Storbritannia er det et blåblått prosjekt, og jo blåere du er, jo sterkere er motstanden til EU, sier Kokkvold.

Undersøkelsen viser at norsk EU-motstand er sterkest blant dem som stemmer Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Rødt. Her sier ingen ja. I Frp er 83 prosent av de spurte negative til et norsk EU-medlemskap. Selv i Høyre ville 61 prosent stemt nei om det var folkeavstemning i morgen.

– I Norge er det mer den progressive kjærligheten til nasjonen, ikke nasjonalisme og fremmedfrykt, men demokrati og folkestyre, som preger nei-siden, sier Kokkvold.

I Norge er det dem under 30 år som er mest mot EU, i denne aldersgruppen sier 75,5 prosent nei.

Flest EU-tilhengere bor i Oslo, her sier 24 prosent av de spurte ja til norsk EU-medlemskap. Nei siden har vokst kraftig det siste tiåret. Sommeren 2006 sa bare 48 prosent av nordmennene nei til EU.

Kommentarer til denne saken