Energisk Frp-Siv tilbyr energihjelp

Artikkelen er over 12 år gammel

Energiaktørene i Hammerfest hevder de sliter med å få gehør for sine ideer på regjeringshold. – Ring meg, foreslo Fremskrittspartitopp Siv Jensen.

DEL

(Finnmark Dagblad) Energi sto i sentrum for Jensens besøk i Hammerfest i går. Etter å ha fått en gjennomgang av representanter fra Hammerfest Energi og tidevannsselskapet Hammerfest Strøm, hevdet hun at hennes dør alltid ville stå åpen for kraftaktørene i nord.

– Jeg foretrekker å være tilgjengelig, og dere kan ringe meg når som helst om dette emnet, sa partileder Jensen.

Men fullt så enkelt er det ikke. Selv om ledelsen i Hammerfest Energi er glad for Frp-toppens imøtekommenhet, sier prosjektdirektør for Hammerfest Energis CO2-anlegg, Bjørn Blix, at de må være forsiktige.

Tidkrevende

– Før vi går til opposisjonen, bør vi i alle fall ha prøvd å overtale de som er i posisjon. Det har vi riktignok gjort en stund, men ting tar åpenbart tid. Det er likevel veldig godt å få en slik direkte og positiv tilbakemelding fra en av landets mest profilerte politikere, sier han.

Blix holdt sammen med Harald Johansen og Hammerfest Strøm et foredrag for Jensen og Ketil Solvik-Olsen (Energi- og miljøkomiteen) ved Hammerfest Energis flotte konferanse- og utstillingslokaler i Tunnelbakken. Der fikk Jensen høre energiaktørenes hjertesukk rundt rensing av CO2.

– Vi ser at regjeringen sier ja til å gi økonomisk støtte til et renseanlegg på Mongstad. Dette anlegget vil slippe ut 100.000 tonn i året. At det da skal være så vanskelig å få drahjelp til vårt anlegg i Hammerfest, som vil slippe ut 300.000 tonn, er litt merkelig, mener Blix.

Ikke troverdig

Han fikk blank støtte fra Jensen, som hevder det rødgrønne alternativet er langt fra troverdig innenfor energipolitikken.

– Fremskrittspartiet har i en årrekke sloss for et energiforskningsfond, der man bør bruke 10 milliarder kroner i oppstartsmidler. Vi når imidlertid ikke fram, og opplysningene fra Hammerfest Strøm og Hammerfest Energi viser jo hvor langt det er mellom liv og lære i det budskapet det rødgrønne alternativet representerer. Det er nettopp denne type energi vi må være mer åpne for. Petroleumsreservene varer tross alt ikke evig, sier Jensen til Finnmark Dagblad.

Forsøksanlegg

Hammerfest Strøm vil gjerne sette opp et komplett forsøksanlegg for tidevannsenergi i Finnmark. Ledelsen beklager at det i Norge ikke finnes ordninger som gir økonomisk støtte til kraftproduksjon med ny teknologi.

– Vi ser at de politiske ambisjonene i Norge ikke rimer med tilgangen på økonomiske virkemidler. Vi har brukt mye tid og ressurser i Storbritannia på dette. Derfor er det en viss sannsynlighet for at et demoanlegg for tidevannskraft vil havne der, sier styreleder Einar Næss.

Akterutseilt

Jensen mener Norge som nasjon bør passe seg for ikke å bli akterutseilt innenfor miljøvennlig energi.

– Det er ubegripelig at vi har denne spisskompetansen på plass i vårt eget land, men ikke økonomiske ordninger som bidrar til å løfte teknologien videre, sier hun.

Artikkeltags