Endelig sushi på menyen

TAKK FOR MAT: Alle bordene var booket lenge før serveringen åpnet lørdag. Roger Daldorff (57), Marianne Knutzen (49) og Maren Daldorff (15) koste seg med sushien sin i godværet.

TAKK FOR MAT: Alle bordene var booket lenge før serveringen åpnet lørdag. Roger Daldorff (57), Marianne Knutzen (49) og Maren Daldorff (15) koste seg med sushien sin i godværet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Øst-Finnmark har fått sitt første sushisted – omtrent. Foreløpig vil Rica bare servere den japanske retten en gang i uken.

DEL

(Finnmarken) Hotellets nye tilbud er hilst hjertelig velkommen av sushisultne finnmarkinger. Rica supplerte i helgen menyen med den japanske nasjonalretten.

Responsen begeistrer direktør Jevgeni Mlinnikov.

Restauranten fyltes opp begge dagene, selv om sushiaften er et helt nytt konsept hos hotellet.

Flere gjester måtte gå sultne hjem fordi alle bordene var opptatt. Direktøren sier noen bord hadde både to og tre settinger samme kveld.

I anledning Kirkenesdagene ble sushien servert både fredag og lørdag.

Inntil videre har direktøren bare planer om å servere sushi på fredager.

– Jeg kom til Kirkenes i juni, og så ikke noe sushitilbud her. Jeg har sett hvilken suksess retten er i Tromsø, og fikk spørsmål om å starte opp et slikt tilbud her, forklarer direktøren.

Pilotprosjektet begynte helgen før Kirkenesdagene.

Finnmarks trolig aller første sushirestaurant åpnet i Alta forrige uke. Nå er det altså Øst-Finnmarks tur.

Lokal mat

Gjestene Roger Daldorff (57), Marianne Knutzen (49) og Maren Daldorff (15) tok med maten ut i godværet lørdag ettermiddag. Familien har prøvd sushi før — i Tromsø.

– Vi kan spise sakte. Vi trenger ikke skynde oss for at det ikke skal bli kaldt, forteller Marianne.

Særdeles lokale innslag ligger på matfatet: nyplukkede multer fra Ferdesmyra, i tillegg til reker og kongekrabbe fra Varangerfjorden.

– Det var godt med multer til. Dette tror jeg vi bestiller igjen, konkluderer Roger.

Saken de fikk servert begeistret også. Den alkoholholdige drikken kalles ofte risbrennevin, men Roger og Marianne synes den minner mer om øl.

Drikken brygges nesten som øl, og inneholder polert ris som fermenteres, pluss vann og gjær.

Sushi er smakstilsatt ris, og en over 140 år gammel japansk rett. Rå fisk er en populær ingrediens, men ikke noe must.

Den nye tacoen

Omsetningen av sushi i Norge nærmer seg trekvart milliard kroner.

En undersøkelse av det norske sushi-markedet viser at vi kjøpte sushi for 720 millioner kroner i fjor.

To tredeler på restauranter og sushibarer, og en tredel i butikker og kiosker. På tre år er dette markedet nesten doblet (opp 95 prosent fra 2010). Det skriver NTB.

Sushien flytter seg for alvor inn i hjemmene. Det sier Lisbeth Bjørvig Hansen, markedssjef i Norges sjømatråd, til NTB.

– Den tar en stadig større plass som et reelt alternativ til pizza og taco. Sushi har gått fra å være noe mange gjerne skulle laget, til noe vi lager selv, forklarer hun.

Sjømatrådet følger den norske sushitrenden tett med årlige undersøkelser.

Ikke minst fordi trendmaten sushi er populær blant ungdom og fungerer som en inngangsport for å få unge til å spise mer sjømat.

Artikkeltags