Elleve millioner kan være bortkastet

PROBLEMTOMT: Her vil Vardø kommune bygge et nytt flerbrukshus. Det blir i såfall langt dyrere enn plangt.

PROBLEMTOMT: Her vil Vardø kommune bygge et nytt flerbrukshus. Det blir i såfall langt dyrere enn plangt. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Da Vardø kommune begynte arbeidet med det nye flerbrukshuset, sjekket ingen om området var vernet.

DEL

(Finnmarken) Det nye flerbrukshuset i Vardø er ment å inneholde kultursal og svømmehall, og kommunen ønsker å legge det på en tomt ved rådhuset. Så langt er det brukt elleve millioner kroner på prosjektet. Dette inkluderer riving av det gamle velferdshuset, planlegging og konsulenttjenester. Nå er det usikkert om huset kan bygges.

Deler av Vardø sentrum er nemlig vernet kulturminnelandskap, der rester av bebyggelse fra middelalderen er skjult under jorden. Her bestemte kommunen seg for å bygge. Uten å spørre fylkeskommunens areal- og kulturvernavdeling.

Snublende nært

Hvis kommunen kjører på med planene, kan det koste opptil 1,5 millioner kroner ekstra. Det har kommunen ikke råd til, ifølge ordfører Lasse Haughom (FrP). Hvis huset ikke blir bygget på tomten, kan de elleve millionene være bortkastet.

Fylkeskulturvernsjef Stein Tage Domaas estimerer hvilke kostnader det er snakk om. Pengene skal dekke en utsjekking av området. Akkurat nå er grunnen begravd under mange hundre tonn stein. Det vil fordyre prosessen.

– Vi hørte dette var snublende nær våre aktiviteter, og tok kontakt. Hadde vi ikke funnet ut det før de var i gang med gravemaskinene, måtte vi ringt politiet og fått dem til å stoppe arbeidet, sier Domaas til Finnmarken.

Forglemmelse

Det er et år siden kommunen satte i gang planleggingen av huset. For en måned siden ble fylkeskommunen klar over saken og tok kontakt. Til sommeren skal avdelingens arkeologer sjekke området. Alternativt går arkeologene over det samtidig som huset bygges. Uansett må Vardø kommune betale. Det bekymrer ordføreren.

– Sendes regningen til oss, vet jeg nesten ikke hva jeg skal gjøre. Dette kan bety at flerbrukshuset utsettes, sier Haughom.

Ordføreren mener saken dreier seg om en forglemmelse. Arkeologer foretok utgravinger på tomten før det gamle velferdshuset ble reist. Politikerne og administrasjonen regnet derfor ikke med at det kunne være aktuelt med nye utgravinger.

Temmelig irritert

Haughom er oppgitt og mener noen har Vardø i vranghalsen. Han sier det blir stadig vanskeligere å bygge i kommunen, som har gitt 80 prosent av arealet sitt til nasjonalparken.

– Vi får pinadø ikke legge en vannledning en gang. Jeg er temmelig irritert. Dette er håpløst for en liten kommune som forsøker å få til noe.

Han er fortsatt innstilt på å få huset bygd. Svømmehallen skal blant annet spare skoleungdommen fra å kjøre buss til Vadsø hver gang de skal ha svømmeundervisning. Den nyvalgte ordføreren mener tilbudet trengs, og at innbyggerne ønsker et skikkelig kulturbygg.

– Fylkeskommunen må gjerne grave i steinhaugen, men Vardø kan ikke betale for det, konkluderer han.

Artikkeltags