Gå til sidens hovedinnhold

Eierne vil kaste Ássu-redaktør

Artikkelen er over 17 år gammel

Eierne i den samiske avisa Ássu ønsker å kaste redaktør Mikkel A. Gaup. Men Gaup vil ikke gå, sånn helt uten videre.

(Finnmark Dagblad)

Leder i Norske reindriftssamers landsforbund (NRL), Aslak J. Eira, forteller til NRK Sámi Radio at samarbeidet internt i Ássu ikke er slik de ønsker.

- Gaup kommer ikke overens med styret og han klarer ikke å samarbeide med sine ansatte. Når styret sier at den eneste muligheten for å løse problemene i bedriften, er at redaktøren trekker seg, så støtter vi styret, sier Eira til sameradioen.

Utfører ikke vedtak

Den største eieren i Ássu er Nordavis AS (Altaposten). Disponet Irene S. Andersen i Altaposten sitter i styret for Ássu.

- Redaktør Gaup utfører ikke de vedtak styret fastsetter. Det er et brudd på forutsetningene for ansettelsen. Jeg mener derfor at Gaup bør gå, sier Andersen til Finnmark Dagblad.

Selvskapt situasjon

Også den siste eieren, Norske samers riksforbund (NSR), vil kaste redaktør Gaup.

- Mikkel A. Gaup har selv skapt denne situasjonen, ved at han har uttalt offentlig at han ikke har tillit til styret. Vi som eiere har imidlertid full tillit til styret. Derfor ber vi ham gå. Det sier leder i NSR, Aili Keskitalo, til Finnmark Dagblad.

- Hvem bør bli ny redaktør i Ássu?

- Det har jeg ingen formening om. NSR vil ikke detaljstyre Ássu. Vi forutsetter at styret rydder opp, og rekrutterer de personer som er nødvendig for å drive avisa, svarer Keskitalo

Vil ikke gå

- Bør Gaup sparkes, om han ikke går frivillig?

- Det er opp til styret. De greier sikkert å rydde opp i situasjonen. Ifølge Redaktørplakat finner jeg det naturlig at redaktøren selv vurderer sin stilling, og går, sier Keskitalo.

- Jeg går ikke av som redaktør. Jeg vil avvente situasjonen, sier imidlertid Mikkel A. Gaup til Finnmark Dagblad.

«Sparket» på radio

Han sier han først ble klar over at eierne ønsker å kaste ham, gjennom et nyhetsinnslag på NRK Sámi Radio.

- Det er merkelige arbeidsmetoder, at eierne først går til media, før de ansatte får vite at de skal sparkes. Men når det er sagt, er dette kjente arbeidsmetoder fra deler av det sittende styret i Ássu, sier Gaup.

Han sier det har vært en langvarig konflikt mellom ham og styret. Han hevder at han regelrett har blitt mobbet.

«Skitne metoder»

- Derfor har jeg vært sykmeldt en kort periode. Men nå tar jeg opp kampen mot de skitne metodene, sier han.

Ássu-redaktøren hevder at striden ikke bare står mellom ham og styret. Åtte ansatte skal ifølge Gaup denne uka ha sendt et brev med mistillit til det sittende styret.