(Finnmark Dagblad)

Sverre Hugo Rokstad fra Tromsø er mannen som avslører utroskap ved å selge hjemmetester.

Finnmark Dagblad skrev i går om Victoria Milan som starter Norges første utroskapsskole hvor studentene skal lære kunsten å lyve om sin utroskap.

Sverre Hugo Rokstad selger tjenester man ikke kan lyve seg unna. Hans firma selger private utroskaps- og DNA-tester, fortrinnsvis til menn som har mistanker om at fruen har hatt et sidesprang.

Mistenkelig flekk på lakenet

Finner du en mistenkelig flekk på lakenet, kan en hjemmetest fra Rokstad avsløre om det er sæd. Går du videre med saken, kan du få fastslått DNA-et til sæden, for å utelukke at det er «din egen flekk».

Utroskapstestene selges oftest til urolige finnmarkinger om våren og sommeren samt i julebordstiden.

– Det er da pågangen er størst og vi har høysesong, sier Sverre Hugo Rokstad i DNA-test Norge til Finnmark Dagblad.

– Folk er vel våryre, og nå straks er det høysesong for salg av utroskapstester. Jeg har faktisk hatt problemer med å skaffe nok til å ha på lager. Leverandøren har også hatt problemer med å skaffe nok. Men nå har jeg, så jeg berges over påske, sier Rokstad.

Utroskapstest

En utroskapstest kan gjøres hjemme. Dermed kan den mystiske flekken på lakenet, eller på partnerens truse etter en fuktig runde på byen, bli avslørt.

– Det er en «gjør det selv pakke» som kan påvise sæd. Analysen forteller ikke hvem sin sæd det er, men det påviser om det er sæd i den mistenkelige flekken eller flekkene, sier Rokstad.

Dersom den som tror han er bedratt skal fastslå om det er ens egen sæd, eller en annen manns sæd som er påvist, må prøver sendes til USA for DNA-analyse. Rokstad sier han bruker et laboratorium som er så bra, at FBI?også bruker det. Og da begynner kronene å rulle. Selve sædtesten du kan utføre hjemme, koster 450 kroner.

En DNA-test der to prøver sammenliknes i USA, koster fort 4.500 kroner.

Kjendiser som kunder

Men prisen skremmer verken vanlige folk, eller de som er mer bemidlet.

– Du skulle sett kundelista mi. Den inneholder ikke bare «hvermannsen». Jeg nevner ikke navn, men jeg har noen kjendiser på lista også, avslører Sverre Hugo Rokstad overfor Finnmark Dagblad.

– Så du hadde vært en interessant kilde for Se og Hør?

– Det hjelper ikke om jeg får én million kroner, jeg røper aldri navnet på noen av kundene mine, forsikrer Rokstad.

Men hva så med kvinner som mistenker at mannen har vært utro?

– Jo da, humrer Rokstad, det har ringt kvinner og spurt; kan vi ikke få utroskapstest på menn også. Og det går an og analysere kroppsvæsker fra kvinner også, sier Rokstad.

– Eksempelvis kan man analysere yttersiden av et brukt kondom, for å få fram DNA-et til kvinnen. Men det blir dyrt. Det er nemlig langt vanskeligere å sortere ut en kvinnelig DNA-profil, sammenliknet med en mannlig. Da snakker vi fort om 6.000-7.000 kroner i kostnader, opplyser han.

Får kjeft så ørene flagrer

Rokstad legger ikke skjul på at han har fått mye pepper fra kvinner som har blitt avslørt som utro av hans hjemmetester.

– Jeg har hatt sinte kjerringer på telefonen, som har gitt meg inn så ørene flagrer, fastslår han.

Men han har også fått gode tilbakemeldinger: – Noen har takket meg i ettertid. De forteller at dette var utløsende for at de fikk sette seg ned med partneren og prate sammen om utroskapen. De fikk det bedre etterpå. Så dette har slått begge veier.

Sier Rokstad, og legger til:

– Uten beviser, florerer mistanker og sjalusi. Får man bevis på bordet, så må man sette seg ned og snakke sammen: Hvor er svikten i forholdet, og hvorfor er den ene parten utro. Derfor er min påstand at testene mine har reddet noen ekteskap og samboerskap.

Leder for familievernkontor: – Forholdet reddes ikke av sædprøver

– Går man på skole for å lære hvordan man ikke skal bli avslørt med sin utroskap, så er man ikke der for å redde et forhold. Man kan heller ikke redde et forhold, ved å skrape sæd av lakenet, og sende det til analyse.

Det fastslår Eilif T. Norvang, som er leder ved Indre Finnmark familievernkontor i Karasjok, overfor Finnmark Dagblad.

– Dette er kyniske folk, som kun er ute etter å tjene penger, som utnytter andres usikkerhet. At de skal hjelpe til med å redde noen forhold, tror jeg ikke noe på. Det er min umiddelbare reaksjon, sier Norvang.

Sitt og snakk

– Den eneste måten man kan redde et forhold, er å sette seg ned og snakke ærlig om forholdet; utroskap eller ikke.

Norvangs råd er at par setter seg ned straks de merker at forholdet skranter. Og helst lenge før man tyr til utroskap.

– Begynner man å tenke på utroskap, så bør i alle fall varselklokkene ringe. Da bør man sette seg ned med partneren.

Familivern

Og det er på dette stadiet Norvang mener at han og de andre medarbeiderne ved familievernkontorene i Finnmark kan hjelpe par som sliter.

– Det er familievernkontorer i Alta, Hammerfest, Karasjok og Kirkenes. Og flere av kontorene kjører utedager andre steder i fylket. Selv er jeg eksempelvis i Kautokeino i dag, sier Norvang, da Finnmark Dagblad snakket med ham i går.

– Vi finnes tilgjengelig for de fleste, en kort kjøretur unna. Vi er et gratistilbud, uten egenadel. Og vi har heller ikke lang ventetid, reklamerer han.

Mindre tabubelagt

Eilif T. Norvang sier at det heldigvis har blitt mindre tabubelagt å besøke familievernkontorene for par som sliter.

–Folk oppsøker oss. De har oppdaget at vi er en lavterskeltjeneste. Før var det oftest kvinner som oppsøkte oss, men nå opplever vi at andelen menn stadig stiger. Det synes jeg er positivt, sier Norvang.

Han ser også en ny trend i Finnmark:

– Det vi ser mer av nå, er at barna tas med i samtalene på familievernkontoret. De får si hva de tenker og mener. Men det er jo de voksne som bestemmer hva som skjer til sjuende og sist.

Ingen fasit

– Har dere noen statistikk over hvor ofte dere lykkes med å hjelpe par?

– Nei, det har vi ikke. Men så er det jo så forskjellige kriterier for hva som er å lykkes. Noen mener de har lyktes, når de blir enige om å avslutte forholdet her og nå, og samtidig klarer å bli enige om barnefordeling og slike ting uten «krig». Andre mener de lykkes når de klarer å opprettholde parforholdet. Og i noen parforhold er det slik at den ene vil fortsette, og den andre vil bryte ut, så det er ikke noen fasit for å lykkes, fastslår Eilif Norvang.