Droppet sommer-jobb for filmkurs

DELTOK: Filmdeltakere Snorre Aun Sætereng og Sondre Johnsen fra Hammerfest fikk være med på dokumentarfilm-workshop med Liv Ragnhild Kjellmann fra Tvibit i Tromsø. Nå skal filmen deres vises på TIFF i januar. Begge foto: Jørn Losvar

DELTOK: Filmdeltakere Snorre Aun Sætereng og Sondre Johnsen fra Hammerfest fikk være med på dokumentarfilm-workshop med Liv Ragnhild Kjellmann fra Tvibit i Tromsø. Nå skal filmen deres vises på TIFF i januar. Begge foto: Jørn Losvar Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

18-åringene Sondre og Snorre fra Hammerfest brukte to uker sommerferie og droppet jobb for å være med på filmkurs i Alta.

DEL

(Finnmark Dagblad) Alta: For om lag 270 000 kroner skal nye filmtalenter dyrkes fram. I løpet av de to siste ukene har åtte unge filmskapere fra Nord-Norge lager fire dokumentarfilmer på 12 dager, mens tre unge musikere lager filmmusikk og gjør lyddesign og lydmiks på de fire filmene. Filmene har premiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar 2015.

Rekruttering

Workshopen organiseres av Liv Ragnhild Kjellmann, prosjektleder for UngDok sommerfilmcamp og filmkonsulent ved filmveksthuset Tvibit i Tromsø, og er finansiert av Finnmark og Nordland fylkeskommune, RDA Tromsø og Nordnorsk Filmsenter.

– Vi ønsker å rekruttere unge og dyktige filmfolk som kan motiveres til å fortsette i bransjen, sier Kjellmann. Hun er sikker på at flere kan havne i filmbransjen etterpå. At kortfilmene skal vises på filmfestivalen tror hun motiverer mange for å satse på kvalitet.

Tilfeldigheter

Filmdeltakere Snorre Sætereng og Sondre Johnsen fra Hammerfest hadde hørt om prosjektet fra læreren sin på medielinja i Lakselv, og satt av de to ukene selv om de ikke visste om de ville få være med.

– Vi har lært å kutte bort uvesentligheter i en film. Det skal mye til for å holde interessen hos seerne gjennom en film, vi trodde egentlig det var bare å filme i vei, flirer de.

Unike folk

De takket nei til jobb for å kunne delta. Begge har et sterkt ønske om å bli filmskapere, men ingen av dem har tidligere jobbet med dokumentarfilm. De er begge veldig inspirerte av workshopen, og synes det har vært utrolig kult å kunne snakke med folk på gata om hva som gjør dem unike.

– Dokumentarfilm er egentlig utenfor vår komfortsone. Vi lager en tre minutter om hva som gjør folk unike, sier Hammerfest-duoen som begge har vært hektet på film siden småskolen.

De forteller om hjemmelagde filmer med mobiltelefoner og enkle midler som inspirerte til nye og større oppgaver.

– Jeg og noen kompiser lagde faktisk en mafiafilm som tiåringer som ble overraskende bra etter hva vi hadde av utstyr og kunnskap, sier Sondre mens Snorre sier han lagde småsnutter på mobiltelefon.

– Interessen for film har vært helt siden jeg var liten og er ikke akkurat blitt mindre nå, sier Sætereng.

Ny versjon

Også Puskas blir film. Pia-Elise Solvik Dahl og Sondre Sandbakken fikk høre om Puskas fra lokale Altaværinger, og tente med en gang på ideen om å lage en film om han. Filmen viser Puskas hjemme i huset hans, hvor han har hyllemeter på hyllemeter med plater og ølflasker. Puskas hevder han aldri stresser og har full kontroll hele tiden, men kona Lisbeth har et annet synspunkt på den saken.

– Nåja, vi får se på den saken, sier hun og legger til at de er spente på å se filmen.

Artikkeltags