Nå skjer det Norges Bank frykter

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Markant nedgang i handelen.

DEL

Tirsdag la SSB frem tall for handlingen til nordmenn i den såkalte detaljomsetningsindeksen, og den viser at nordmenn har begynt å stramme inn i pengebruken.

- Detaljhandelsbedriftenes omsetningsvolum gikk ned med 0,7 prosent fra august til september i år, viser sesongjusterte tall. Dette skyldes blant annet redusert salg av dagligvarer og drivstoff etter en oppgang i august, melder SSB.

Mot forventningene

Forventningene i markedet var en marginal økning på rundt 0,2 prosent.

- De fleste bransjene hadde nedgang i det sesongjusterte omsetningsvolumet i september. Nedgangen ble hovedsakelig drevet av svake tall for dagligvarebutikker og bensinstasjoner.

- Den langsiktige trenden i detaljomsetningsindeksen har hatt en vekst på 3,4 prosent siden vendepunktet i mai 2016, men trenden har de siste månedene flatet ut, melder SSB.

- Samtidig bidro også butikker med salg av fritidsbåter og sportsutstyr til nedgangen. Apotek hadde derimot en økning i omsetningsvolumet i samme periode og bidro til å dempe den samlede nedgangen.

Samtidig la SSB tall for varekomet, som viste en total nedgang i varekonsumet på 1,4 prosent i september. Folk må ifølge SSB betale vesentlig mer for strøm, og strammer inn på blant annet bilhold.

Norges Banks frykt

Mandag la Norges Bank frem en rapport der de nettopp skriver at de frykter at nordmenn skal bruke mindre penger på varer og tjenester. Det er forbruket som holder bedriftene igang, som igjen sørger for at folk har en jobb å gå til.

- Høy gjeld medfører risiko for at husholdningene må stramme betydelig inn på konsumet dersom boligprisene faller mye eller rentenivået øker markert. Det kan forsterke et tilbakeslag i økonomien og gi bankene økte tap, særlig på utlån til foretak, skriver Norges Bank.

Dette kan igjen føre til fall i boligprisene som igjen gjør at folks oppsparte egenkapital står i fare.

Artikkeltags