(Finnmark Dagblad)

Se opp for trafikkaos i Finnmark i midten av mars neste år, når Forsvaret ruller ut sitt tyngste skyts langs veiene.

For Forsvaret sparer ikke på kruttet: Stridsvogner langs veiene, fregatter på fjorden og jagerfly i lufta. Og 5.000 «små grønne menn» vil myldre rundt i Finnmark under øvelsen «Joint Viking».

Det skriver Finnmark Dagblad.

Planlegger gigantøvelse

Pressetalsmann Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter overfor Finnmark Dagblad i dag at gigantøvelsen nå er under planlegging.

- Vi har hatt den første plankonferansen denne måneden, og mer vil spikres i desember. Men det er allerede klart at dette blir en storøvelse med alle forsvarsgrener involvert. Og vi har invitert allierte til å delta, bekrefter Moen.

På spørsmål om hvor mange mann som vil delta i øvelsen, svarer Moen at det er vanskelig å si.

– Fordi vi er helt i en startfase, så noen vil ramle fra, og noen vil komme til.

– Finnmark Dagblad har hørt nevnt 5.000 mann. Kommentar?

– Ja, det er i den størrelsesorden vi snakker om nå, bekrefter Moen.

Maktdemonstrasjon mot Ivan?

NATO rapporterer nå om uvanlig høy og aggressiv russisk militær aktivitet i luftrom nær Norge, Østersjøen og Svartehavet.

– De har flydd lengre sør enn det som er vanlig, sier informasjonsoffiser i Forsvaret, Brynjar Stordal.

Ved 15-tiden onsdag fanget NATOs radarsystemer opp signalene fra åtte russiske fly som fløy i formasjon over Nordsjøen. F16-fly fra det norske luftforsvaret gikk på vingene for å observere flyene.

Det ble slått fast at flyene var russiske og bestod av fire Tu-95 Bear H bombefly og fire II-78 lastefly, opplyser NATO i en pressemelding.

Er øvelsen «Joint Viking» del av en maktdemonstrasjon tilbake mot «Ivan»?

– Nei, langt derifra, svarer Moen.

– Høsten 2013 flyttet vi store styrker sørover til Hordaland for å øve. Nå gjør vi motsatt, og flytter store styrker og materiell nordover for å øve. Dette er en del av det Forsvaret skal drive med, sier Moen.

Rekvirerer sivilt land

Han opplyser at det er kommunene Porsanger, Alta, Karasjok og Kautokeino som blir stridsarena for feltøvelsen som vil gå over halvannen uke i midten av mars 2015.

Moen bekrefter at de vil rekvirere «sivilt land» til øvelsen.

Han sier at Forsvaret vil informere lokalbefolkningen når øvelsen nærmer seg, både gjennom lokalmedia, og egne informasjonsfoldere i posten.