– Dette trenger ikke Hellesvik godta av NRK

UENIGE MED NRK: Dette er helt klart en sak for PFU, sier både mediemannen Christian Altmann (innfelt) og lokalpolitiker Ole Martin Rønning i Hammerfest, som rykker ut mot NRK Sapmi. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / privat

UENIGE MED NRK: Dette er helt klart en sak for PFU, sier både mediemannen Christian Altmann (innfelt) og lokalpolitiker Ole Martin Rønning i Hammerfest, som rykker ut mot NRK Sapmi. Foto: Bjørn Egil Jakobsen / privat

Artikkelen er over 4 år gammel

Flere reagerer på at NRK Sápmi mener at Jarl Hellesvik må tåle at noen opptrer med profilen «Jarle Hallesvik», som til forveksling er lik ham.

DEL

(Finnmark Dagblad) Lokalpolitiker Ole Martin Rønning (H) i Hammerfest ber Jarl Hellesvik droppe å klage til NRK ledelsen sentralt, men gå rett til Pressens Faglige Utvalg (PFU), og deretter til domstolen.

Også tidligere journalist, mangeårig kommunikasjonsrådgiver, og nå kommunikasjonsdirektør Christian Altmann som opprinnelig er fra Hammerfest. Rykker også ut mot NRK Sápmi, og støtter Jarl Hellesviks sak.

Les også: NRK Sápmi: – Hellesvik må tåle dette

– PFU og Kringkastingsrådet

– Dette er helt klart en sak for PFU og Kringkastingsrådet all den tid nyhetsredaktøren vet at profilen er falsk, og hun vet hvem den egentlig tilhører, sier Christian Altmann, og viser til at grunnen til det er at NRK krever at debattanter vanligvis krever fullt navn og sletter slike alias.

– Når nyhetsredaktøren sier at Jarl Hellesvik skal tåle dette. Så er det både tull og prinsippløst. Det bør Hellesvik gå videre med, fastslår Christian Altmann.

Hammerfest-politikeren Ole Martin Rønning mener Hellesvik kun bør sende saken rett til PFU, og deretter vurdere søksmål mot NRK Sápmi. For han mener statskanalen har medvirket i å skade hans omdømme.

– Dette tilfellet er grovt. For man vet faktisk at en sånn profil er laget for at den skal skade andre, og man lar altså med åpne øyne folk få gå videre med å skade en annen persons renommé. Dette er så alvorlig at det hører hjemme både hos PFU og hos domstolen, fortsetter Rønning.

– Prøvd å skade før

– Hvorfor ikke NRK ledelsen sentralt?

– Han klaget sentralt da de på samme måte prøvde å skade EDL ved å koble organisasjonen for Etnisk Demokratisk Likeverd til Engish Defence League. NRK Sápmi måtte ut å beklage etter press fra NRK sentralt, men jeg mener at også den saken burde vært sendt til PFU, mener Ole Martin Rønning.

Høyre-politikeren i Hammerfest påpeker at han politisk ligger langt unna Jarl Hellesvik, men at når det gjelder de grunnleggende trekkene i norsk demokrati, så er de like.

– Men jeg er ikke like overbevist om at NRK Sapmis ledelse hører inn i denne kategorien, sier Rønning, og påpeker at den samiske statskanalen finansieres med skattebetalernes penger.

– Og vi betaler dem ikke for å drive politikk, men hederlig journalistikk, fastslår han.

Flere reagerer på utspillet

– Hvorfor sier du det. Det er ikke jo ikke NRK Sápmi som har operert med aliaset?

– Når man tillater denne type angrep så har dem hoppet inn på den politiske arenaen. I hvert fall har nyhetsredaktøren gjort det, hevder Ole Martin Rønning. Også andre reagerer på uttalelsene fra NRK Sápmi både på Finnmark Dagblads nettsider og på Facebook.

– NRK burde kanskje vurdere om denne nyhetsredaktøren er skikka til jobben sin, når hun med viten og vilje har godtatt denne falske profilen for å sverte Hellesvik, skriver blant annet ei dame på FDs Facebook-side.

– Jeg er enig i at man burde tatt affære overfor den falske profilen. Og jeg skjønner godt Hellesviks reaksjon, skriver en annen.

Ber «Jarle Hallesvik» endre

Nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup hos NRK Sápmi bekrefter i dag at også hun har sett reaksjonene som har kommet på sidene til Finnmark Dagblad, og har valgt å komme med tilsvar på e-post.

– Påstandene som fremsettes på debatten som følger artikkelen får stå for «debattantenes» egen regning, påpeker hun, og skriver videre:

«Vi har nå tatt kontakt med Jarle Hallesvik for å få han til å endre navnet sitt. Vi vurderer selvfølgelig også om vedkommendes innlegg er innenfor de etiske retningslinjene. Hittil holder vedkommende seg innenfor etiske regningslinjer.

Så vil jeg avslutte med at det beste som fins er en diskusjon om etikken. Legger merke til at en Ali Mohammed debatterer ivrig om NRK Sápmi og etiske regler. Et lite søk på Google viser at det er ihvertfall 5 mennesker bare i Norge som heter Ali Mohammed. http://no.linkedin.com/pub/dir/Ali/Mohammed

Hvem av disse er det som står bak meningene som fremsettes, eller er det en falsk profil?», spør nyhetsredaktør Rávdná Buljo Gaup.

FD vil be «Ali» om fullt navn

Til siste spørsmål svarer Finnmark Dagblads redaktør, Sverre Joakimsen, at i avisens retningslinjer godtas ikke lenger anonyme debattinnlegg.

– Om det er på nett eller i papiravisen spiller ingen rolle. Jeg ser at denne «Ali Mohammed» opererer med dette profilnavnet, men underskriver svært ofte sine innlegg med Jan Thomassen, sier han, men understreker at dette selvsagt ikke er tilstrekkelig.

– Denne debattanten vil bli bedt om å slette aliaset og bruke sitt eget navn, påpeker redaktør Sverre Joakimsen.

Artikkeltags