- Det blir som et lukket asylmottak

URETTFERDIG: Lea Huru Hansen (18) og Jannicke Emilie Brandsegg (17) fra Sosialistisk ungdom mener kommunen har behandlet flyktningene urettferdig, ved å ikke gi den norskundervisningen de har krav på. Foto: Kristina Bøland

URETTFERDIG: Lea Huru Hansen (18) og Jannicke Emilie Brandsegg (17) fra Sosialistisk ungdom mener kommunen har behandlet flyktningene urettferdig, ved å ikke gi den norskundervisningen de har krav på. Foto: Kristina Bøland Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Sosialistisk Ungdom i Vadsø raser mot kommunens mangel på norskundervisning for flyktninger.

DEL

– Det er jo helt forferdelig at asylsøkere har gått så lenge uten å kunne kommunisere med lokalbefolkningen, sier leder for Sosialistisk Ungdom i Vadsø, Lea Huru Hansen (18).

Ungdomspartiet reagerte sterkt da de fikk høre at ikke alle flyktningene hadde fått den norskundervisningen de har krav på.

Dårlig forbilde

– Vi er en av de kommunene som tar imot flest flyktninger i landet, da burde vi også klare å gi dem den norskundervisningen de har krav på, og som kommunen har fått millioner til å gjennomføre, slår Hansen fast.

Ungdomspolitikeren mener at kommunen kommer dårlig ut og ikke framstår som noe godt forbilde når slike bortprioriteringer skjer.

– Når de ikke får den undervisningen de trenger, gjør det at Vadsø blir et dårlig forbilde for andre kommuner, sier Hansen.

– Vi kan ikke godta at undervisningen prioriteres bort, det er utrolig viktig for at asylsøkerne skal kunne integrere seg i samfunnet, sier medlem i Vadsøs sosialistiske ungdomsparti Jannicke Emilie Brandsegg.

Hun mener at vi for ofte skylder på innvandrerne selv når integreringen er dårlig, men at det i startfasen er kommunens rolle.

– Når de ikke kan snakke norsk, kommer de seg heller ikke ut for å prate med norske mennesker, sier hun.

Lederen er enig, og mener at kommunen deler byen i to ved at asylsøkerne ikke lærer norsk skikkelig.

– Det blir som et lukket asylmottak, for dem som bor der får jo ikke få kontakt med resten av byen. Da blir de sittende inne der de forstår hverandre.

De sosialistiske ungdommene har registrer at kommunen nå jobber for å få en intensiv undervisning, men dette mener de er et mindre effektivt tilbud.

– Det er synd at de har mistet så mye tid, som de kunne brukt for å integrere seg og lært språket, sier Hansen.

Innvandrere i SU

SosialistiskUngdom har ivrig jobbet med vervekampanje, og har med det også fått mange innvandrere med i ungdomspolitikken de står for.

– Vi har opplevd stort engasjement i Vadsø SU blant innvandrere. Spesielt fra den utdanningsforberedende klassen, sier Brandsegg.

Hun var tidligere i år på Nord-Norge-konferansen i Bodø, der hun sammen med flere av utenlandsk opprinnelse representerte ungdomspartiet.

– Etter konferansen ble jeg fortalt at de hadde en av de beste helgene i sitt liv, fordi de opplevde stor åpenhet fra menneskene rundt dem, forteller den politiske engasjerte jenta.

Hun og resten av ungdomspolitikerne sørger for å integrere de innenfor partiet, og håper kommunen nå vil gjøre det samme for beboere på asylmottaket.

Artikkeltags