Destinasjon Varanger gir opp – klarte ikke samle regionen

STÅR ALENE: Vardø og de fleste andre kommuner vendte ryggen til Destinasjon Varanger da selskapet ble stiftet i 2009. Som turistdestinasjon har Vardø har klart seg godt siden. Nå innstiller reiselivselskapet aktiviteten.

STÅR ALENE: Vardø og de fleste andre kommuner vendte ryggen til Destinasjon Varanger da selskapet ble stiftet i 2009. Som turistdestinasjon har Vardø har klart seg godt siden. Nå innstiller reiselivselskapet aktiviteten. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

(Finnmarken) Destinasjon Varanger skulle utvikle og markedsføre regionen. Bare Vadsø og Nesseby ville være med i reiselivsselskapet, og Vardø løftet seg alene.

Drifta er omtrent lagt ned i reiselivsorganisasjonen Destinasjon Varanger. Nettsidene oppdateres ikke; selskapet gjør ferdig påbegynt arbeid, og har ingen planer om å starte på noe nytt.

Målet var å bygge opp Varanger som Norges beste destinasjon for fuglekikking. Kun Vadsø og Nesseby var interessert i å dele kostnadene.

Vardø, med sine fuglekolonier på Hornøya, sto utenfor spleiselaget og fyller likevel hotellet med fugleturister.

– Å drive med bare Vadsø og Nesseby er ikke mulig. Da blir det slik, sier styreleder Åge Tom Sivertsen.

– Hvorfor ble ikke flere med?

– Det må de svare på. Alle velger hva de vil gjøre, svarer styrelederen.

– Hva oppnådde dere?

– Vi spisset fokus på fugleturisme, og hadde suksess med det. Vi ble lagt merke til nasjonalt, og det er fortsatt stort potensial i det området.

Nå ser han framover, mot Destinasjon Finnmark. Styret og eierne vil slå seg sammen med Finnmarks tre andre destinasjonsselskaper for å markedsføre hele fylket.

– Trasig av Vardø

Fylkespolitikerne ga etter innstilling fra administrasjonen 340.000 kroner til Nye Vardø Næringsforening.

Pengene skal gå til videreutvikling av fugleturisme på Hornøya. Fylkesrådmannen skrev følgende:

«Turistmarkedsføring er dyrt, og en kommer ikke langt med å stå alene. Det er etter fylkesrådmannens mening helt nødvendig å stå sammen for å markedsføre hele regionen som fugledestinasjon. Da er det viktig at alle bidrar til fellesmarkedsføringen.»

Destinasjon Varangers styreleder støtter likevel tildelingen.

– Styrking av fugleturisme er kjempeviktig for Varanger. Jeg synes det er trasig at Vardø kommune ikke bidrar til en større satsing, men slik situasjonen er nå, er det greit at fylkeskommunen går inn med midler, sier Sivertsen.

Verdensklasse

Fugleentusiast og daglig leder i Biotope, Tormod Amundsen, har vært tungt inne i Hornøya-prosjektet. Han ønsker Vardø ble med i Destinasjon Varanger.

– Jeg har hele tiden ment det beste er samarbeid. Skal vi nå et internasjonalt publikum må vi si Varanger, ikke Nesseby eller Vadsø, mener han.

Turister kommer likevel til Vardø. Amundsen tror nisjefokusert markedsføring har hatt god effekt.

– Hver for seg er man små, og gjør seg ikke bemerket internasjonalt. Samlet sett, er Varanger en destinasjon i verdensklasse! Med unikt arktisk fugleliv, samisk kultur og kystkultur framstår Varanger svært spennende, mener Amundsen.

Han framhever også fuglebestandene i Nesseby, Båtsfjord, Berlevåg og andre kommuner.

Amundsen håper Destinasjon Finnmark fortsatt tenker nisje, og ikke bare reiseliv på industriskala, som Nordkapp.

– Vi må være unike. Vi kan ikke bare si «kom hit, her er det superfint, konkluderer han.

– Hva får Vardø for pengene?

Vardø-ordfører Lasse Haughom (FrP) er lei av å sponse arbeidsplasser andre steder uten å få noe konkret tilbake.

– Jeg er ikke imot Destinasjon Varanger, men det er snakk om penger, sier Vardø-ordfører Lasse Haughom (FrP).

Destinasjon Varanger ble stiftet i 2009. Daværende ordfører Rolf Einar Hansen (Ap) takket nei til at Vardø kommune skulle bli med.

– Opposisjonen stilte spørsmål, og vi fikk til svar at det var andre prioriteringer, refererer dagens ordfører.

Han har nå tatt til seg forgjengerens argumenter, og peker på andre ressurskrevende selskaper. Finnmark kommunerevisjon IKS flytter stillinger til Vadsø, og Vardø kjøper tjenester av Nora-senteret i Kirkenes.

– Arbeidsplassene havner i sentra som Vadsø. Vi sitter der og betaler, og ingenting tilflyter Vardø. De bare sier «dette er veldig positivt». Ja, det kan være, men hva får vi igjen?

Han sier Vardø må se på hvor kommunen kjøper tjenester, og begynner å bli vant til å få kjeft for ikke å være med på ting.

Haughom sier en reiselivsorganisasjon ikke er et must, og konstaterer at hotellet har godt belegg.

– Det er takket være Tormod Amundsen. En ildsjel som har jobbet gratis for kommunen. Ingen hadde trodd fugleturisme skulle bli så stort, sier han.

Artikkeltags