Der damene dømmer

HISTORISKE: Ann Mikalsen (foran) blir Øst-Finnmark tingretts tredje kvinnelige sorenskriver på rad. Hennes forgjengere, Ingrid Røstad Fløtten (til venstre) og Ingrid Johanne Lillevik har ingenting imot å bli historiske.

HISTORISKE: Ann Mikalsen (foran) blir Øst-Finnmark tingretts tredje kvinnelige sorenskriver på rad. Hennes forgjengere, Ingrid Røstad Fløtten (til venstre) og Ingrid Johanne Lillevik har ingenting imot å bli historiske. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Ann Mikalsen ble nylig innsatt som ny sorenskriver i Øst-Finnmark. Med det ble Norges østligste tingrett historiske – igjen

DEL

Informasjonssjef Erling Moe i Domstolsadministrasjonen bekrefter at innsettelsen av Ann Mikalsen som sorenskriver gjør Øst-Finnmark tingrett historisk.

– Det er nok første gang at en domstol i Norge har hatt tre kvinnelige sorenskrivere etter hverandre. Og det syns vi er utrolig morsomt, ikke minst for Øst-Finnmark, sier Moe.

Ann Mikalsen (56) etterfølger Ingrid Johanne Lillevik (51), som blir ny sorenskriver i Salten i Nordland fra august.

Mikalsen blir dermed den tredje kvinnelige sorenskriveren på rad i Øst-Finnmark, ettersom Ingrid Røstad Fløtten var sorenskriver fra 1994 til 2004.

Damene ruler

Nylig samlet Finnmarken de tre kvinnene som har bidratt til å skrive historie. Ann Mikalsen innrømmer at det er oppsiktsvekkende å skulle bli den tredje kvinnen på rad som skal lede domstolen i østfylket.

– Det er litt spesielt, og særlig spesielt er det jo at det er i Finnmark at damene «ruler».

Hun får støtte av avtroppende domstolsleder, Ingrid Johanne Lillevik (51).

– Jeg syns først og fremst at det er morsomt. Dette har tradisjonelt sett vært en stilling som i stor grad har vært dominert av mer eller mindre sterke menn. Det er fremdeles bare en tredjedel av domstolslederne i landet som er kvinner, sier Lillevik, som ble sorenskriver i Tana og Varanger tingrett for 11 år siden.

Men det var Ingrid Røstad Fløtten (56) som startet «kvinnedominansen» i østfylket, da hun i 1994 ble øverste leder for Tana og Varanger tingrett, og seinere ledet nå avviklede Vardø tingrett fram til 2004.

Handler ikke om kjønn

Nå er hun ressursdommer med base i Vardø, hvilket innebærer at hun reiser rundt og jobber som dommer for ulike domstoler rundt omkring i landet.

Da Røstad Fløtten ble sorenskriver i 1994, var det enda færre kvinner som ledet landets domstoler. Hun bedyrer at kjønn aldri har vært så viktig for henne.

– Nei. Det handler ikke om kjønn, men hva slags type menneske du er.

– Alle mennesker har både mannlige og kvinnelige egenskaper. Det gjelder å finne en balanse mellom de to settene egenskaper. Forskning viser at de lederne som fungerer best er de som har passe balanse. Det er kanskje litt stereotypt å tenke sånn, men vi har alle begge egenskapene i oss, sier Fløtten, og får støtte fra Ingrid Johanne Lillevik.

– Samtidig så sier det litt om hvilken rolle kvinner historisk sett har hatt i disse typiske mannsdominerte miljøene.

Historiske igjen

Lilleviks etterfølger, Ann Mikalsen, er fra Kongsberg, og har siden 2008 jobbet som tingrettsdommer i Vadsø. Den gang bidro hun til å gjøre tingretten i øst historisk for første gang, ettersom det dermed ble overvekt av kvinnelige dommere.

Mikalsen har sin juridiske bakgrunn fra privat virksomhet, hvor hun som advokat har jobbet mye med familierett og konkursbo.

– Jeg jobbet som advokat i nesten 20 år, og var med på å etablere en advokatvirksomhet som etter hvert hadde 12 ansatte og kontor i Oslo og Kongsberg.

– Hva var det som gjorde at du hoppet av advokatkarrieren?

– Jeg kom til en alder hvor jeg tenkte at dersom jeg skulle gjøre noe annet, så måtte jeg gjøre det nå. Mange år med stort arbeidspress og høye krav til inntjening ble etter hvert ganske så belastende, og jeg lengtet etter å jobbe mer med faget. Jeg har ikke angret en dag på at jeg ble dommer, sier den ferske sorenskriveren.

Hun har heller ikke angret på at det ble nettopp Øst-Finnmark tingrett.

– Vi har et usedvanlig godt arbeidsmiljø her oppe. Og noe av det som har sjarmert meg, og som gjør at jeg trives, er det unike folkelynnet blant menneskene her. Når advokatene utenfor rettssalen omtaler meg som «ho Ann», syns jeg det er ekstra hyggelig, sier den ferske sorenskriveren.

Artikkeltags