Den store oppvåkningen

MASKOT: Lundefuglen er med på alt street art-gjengen foretar seg. Her er det tekstforfatter Sveinung Mikkelsen som har fått æren, mens filmfotograf Andreas Ursin Hellebust dokumenterer.

MASKOT: Lundefuglen er med på alt street art-gjengen foretar seg. Her er det tekstforfatter Sveinung Mikkelsen som har fått æren, mens filmfotograf Andreas Ursin Hellebust dokumenterer. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Det er mye som skal klaffe når gamle hus skal vekkes opp av koma.

DEL

(Finnmarken) – Hva hvis vi legger en sjark inntil veggen, da. Også kan vi ha en gardintrapp oppå dekk?

Åtte personer har samlet seg på kaikanten utenfor det gamle industrisveisbygget i Strandgata, her er museumskonservator og en altmuligmann, her er en filmfotograf og en tekstforfatter, her er street art-artisten som går under navnet «Pøbel». Alle har de som mål å gjøre Vardø til en by av kunst, og akkurat nå betrakter de en hvit trevegg som reiser seg opp fra havet, en vegg som ifølge «Pøbel» kan bli til et postkortmotiv, men som viser seg utfordrende å male. Å legge et plankedekke foran veggen har blitt foreslått og forkastet, så også muligheten for å heise en kurv ned fra taket. Men til kai ligger en sjark med flatt tak, og en ny idé er født.

– Ja, da blir det båt, da, konstaterer «Pøbel».

– Da må vi ta denne veggen når det er flo, noterer organisator og museumskonservator Synnøve Fotland Eikevik.

– Og helst når det er blikk stille, følger teknisk og praktisk tilrettelegger Bengt Ivar Olsen opp.

– Men hvor får vi tak i en båt, da, spør «Pøbel».

En samlet gjeng snur seg mot båten som allerede ligger til kai, og mot mannskapet som er ute på dekk. Svein Harald Holmen griper ordet.

– Har dere lyst til å være med på et kunstprosjekt?

Alle vil med

Det er torsdag, og «Pøbel» har vært i Vardø i en liten uke. Dagene, kveldene og nettene har han brukt sammen med vardøværingene, han har samlet informasjon om byens historie, om byens bygg, han har snakket med folk. I løpet av de neste ukene står han i bresjen for at minst 30 husvegger skal males av 12 verdensberømte street art-artister, og da er det viktig å ha lokalbefolkningen med på laget.

– Det har vært et vanvittig engasjement. Noen er litt skeptiske først, de lurer på hva dette egentlig er for noe. Men når vi får fortalt hva det handler om, blir de helt i hundre. Mange spør om vi ikke kan male deres husvegg også, sier han.

– Men er det ikke folk som synes dette er noe stort tull, at dere forsøpler byen?

– Det kan godt hende, men de har jeg ikke truffet ennå.

Kulturarvarbeider Svein Harald Holmen har derimot jobbet iherdig for å få Norsk kulturminnefond med på laget.

– Det er en del skepsis i de kretsene, de lurer på hva som kommer til å skje etterpå, om det da er kunsten man skal ta vare på, og ikke byggene. Men målet her er ikke at kunsten skal bli værende i hundre år, sier han. Snarere tvert imot.

– Det er ikke trist om kunsten er borte om fem år. Egentlig vil det være beste. Da har vi jo oppnådd noe, sier «Pøbel».

Vokser seg større

Varig kunst eller ikke, først må husene males. Og før det, en befaring foretas. Mens filmfotograf Andreas Ursin Hellebust dokumenterer ferden – den skal nemlig bli film, denne festivalen – går det samlede følget fra hus til hus til hus, den gamle tørrfisksjåen på Østervågen, Martin Olsen-bruket, murveggen som skiller den gamle allmenningen fra Aarsæther-bruket. Og der, midt blant planker, paller og skrot, står en rusten betongblandemaskin badet i sollys.

– Er den i bruk, spør «Pøbel», han har stoppet opp nå.

– Hva da, betongblandemaskinen, spør Svein Harald Holmen.

– Ja.

– Nei, den er ikke bruk.

– Tror du vi kunne spørre om vi kan få male den?

– Ja, det kan vi jo gjøre.

Og sånn fortsetter det, prosjektet vokser seg større mens lederne går. Samtidig forbereder tolv street art-kunstnere seg på ankomst Vardø.

– Foreløpig har vi kontroll, men den 8., da smeller det, sier Synnøve Fotland Eikevik, i hendene har hun en spiralblokk, og hun finner stadig noe å notere, her trengs det et stillas, der en lift.

– Det gjelder at alt står klart ved riktig vegg når kunstneren kommer, forteller hun.

Lørdag 21. juli skal alt være ferdig, og Komafest erklæres for åpen. Før den tid er det mange vardøværinger som har gjort sitt for å realisere prosjektet. Det var jo den båten, for eksempel.

– Jeg vet ikke om vi flyter helt inntil der, det er mulig det er for grunt, sier Sten Vidar Holmen om bord i båten.

– Men jeg er ikke helt sikker, jeg skal høre med han som eier båten. Ring på om et par timer, så skal jeg gi deg et svar.

Timer blir et døgn, men hva gjør vel det når svaret er ja.

– De er med! Så fremt alt klaffer med vær og forhold, er de med, forteller Svein Harald Holmen.

Artikkeltags