(Finnmark Dagblad)

Ida og Lyra var kodenavnene til motstandsgruppene som drev etterretning på Tirpitz i Kåfjord utenfor Alta. Ida lå inne i Altafjorden, mens Lyra lå litt lenger ute i fjorden. Forrige uke var 92 soldater i innsatsstyrken, Ida & Lyra, til HV-17 på øvelse i Alta, og i den sammenhengen benyttet de seg av anledningen til å besøke Tirpitz museet i Kåfjord.

Museet har samlet inn krigshistorie om det tyske krigsskipet, og fikk også påfyll av historiske gjenstander av både trendstaben og major Knut Hammerhaug. Sistnevnte er sjef for heimevernets innsatsstyrke i Finnmark, og hadde i en flytteprosess kommet over tjenesteboken til Norwegians nye halehelt fra Finnmark, Harry Pettersen, som var en sentral person i motstandsgruppa Ida.

– Jeg kom over tjenesteboka til Harry Pettersen da jeg ryddet på kontoret. Tjenesteboka lå blant noen gulnede aviser, og vi følte at det var bedre å gi den til et museum i stedet for å la den støve ned på kontoret. For Harry og motstandsgruppene Ida og Lyra er heltene våre, som vi er oppkalt etter, forteller major Hammerhaug, som til daglig er stasjonert i Lakselv.

Militære gjenstander

Einar Blomkvist er sammen med sønnen sin Even ildsjelen bak Tirpitz museet i Kåfjord. Han syntes det var meget hyggelig å få besøk av HV-soldatene, samt at de fikk utvidet samlingen sin av militære gjenstander.

– Det er veldig hyggelig å få besøk av HV, men de har vært her før også, påpeker Blomkvist, som i tillegg til tjenesteboken fikk en jerrykanne som trendstaben oppdaget dagen før de skulle besøke museet i Kåfjord.

– Vi får mange ting tilsendt fra 2. verdienskrig, og vi setter pris på både tjenesteboken og jerrykannen, legger han til før han tok imot en ny gruppe gjester, denne gangen britiske cruiseturister.

Gjenbruk

Jerrykannen som korporal Vegard Thomassen i trendstaben overleverte til Einar Blomkvist og Tirpitz museet ble oppdaget ved en tilfeldighet under deres øvelse i Alta. Kannen som stammer fra de tyske troppene under 2. verdenskrig er merket med produksjonsår 1942, og har dermed vært i bruk i 72 år.

– Den er brukt som drivstoffkanne fram til denne uken, og det at den var fra 1942 ble oppdaget under øvelsen. Så hvor mange ganger den er blitt stablet opp og ned kan man bare gjette seg til, ler Thomassen, som syntes det var veldig hyggelig å få bli nærmere kjent med krigshistorien i Alta og Finnmark.

– Jeg har kun sluppet av turister her selv, og aldri vært innenfor døra, sier korporalen.

God øvelse

Det var fem av sju HV-17 sine tropper i innsatsstyrken som deltok på øvelsen i Alta. Øvelsen har gått ut på å øve på overvåkning og sikring av objektene på alle de tre aksene inn til Alta. Det vil si bruer og likende som kan skape problemer inn til Nordlysbyen. Major Hammerhaug er godt fornøyd med hvordan øvelsen er blitt gjennomført forrige uke, og mener det er viktig at de viser seg fram i tettbygde strøk.

– Det er viktig at vi viser oss fram i det urbane kjernemiljøet vi skal forsvare, forteller Hammerhaug, som opplevde at hans soldater fikk mange spørsmål da de var på Alta sentrum for å drive med litt aktiv markedsføring for innsatsstyrken. Mye av årsaken til det er at det er lenge siden forsvaret har vist seg i Alta, og på bakgrunn av det som skjer på Krim-halvøya.

– Klart slike ting påvirker folk, men foreløpig er det kun på et politisk nivå, og er ikke noen nåværende trussel på folk. Vi er kun ute og viser oss blant folk, beroliger sjefen for Ida og Lyra.

44 år

I tillegg til å øve og markedsføre HV-styrken i Finnmark, så er Hammerhaug & co. også på jakt etter vertsfamilier til amerikanske heimevernssoldater.

– Det er 100 soldater fra The National Guard som til hele Finnmark fra 22. til 27. juni. Det er den 44. utvekslingen vi har med soldater fra Minnesota, og vi har allerede fått en del vertsfamilier, men trenger flere, avslutter Major Knut Hammerhaug.