Bygger ut kraftnettet i Finnmark

Artikkelen er over 11 år gammel

Kraftnettet i Finnmark skal bygges ut for å møte fremtidens utfordringer.

DEL

(Finnmark Dagblad) - Stortinget tar nå tak i de store mulighetene for utbygging av vindkraft i Finnmark på alvor, sier stortingsrepresentant Eva M. Nielsen (Ap).

Det er i forbindelse med Stortingets behandling av statsbudsjettet for neste år at overføringskapasiteten fra nord skal utvides. Statnett har nå blitt bedt om å utrede hvordan dette skal gjøres og hva det vil koste.

- Dette er et gjennombrudd for en sak det har blitt jobbet lenge med, sier Nielsen.

Kan selge kraft

Ifølge henne er dette gode nyheter for fylket, og særlig for kraftprodusenter da nettutbyggingen betyr at det nå kan selges kraft ut av fylket.

- Dette betyr at Nord-Norge og Finnmark snart kan utnytte sitt energipotensial, og at produsenter av vind, vann og gasskraft kan gjennomføre sine planlagte prosjekter, sier hun.

Flere ringvirkninger

Stortingets grep betyr at nettkapasiteten skal økes hele veien fra Varangerbotn til Balsfjord i Troms. Hvor mye utbyggingen vil koste er ifølge Nielsen foreløpig ikke klart, men hun tror på en utbyggingsstart fra 2010-12.

- Utbyggingen er ikke bare gode nyheter for kraftprodusenter. Dette betyr også arbeidsplasser, penger til kommunene og at vi unngår en framtidig strømkrise i fylket, sier Nielsen.

I tillegg mener hun nettutbyggingen vil gjøre det attraktivt for industrivirksomhet utenfor fylket å etablere seg i Finnmark.

Artikkeltags