Bringer tilbake gamlebyen

FORNØYD: Steffen Aronsen foran maleriet av gamle Vadsø.

FORNØYD: Steffen Aronsen foran maleriet av gamle Vadsø. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

En liten bit lokalhistorie er festet til en husvegg i Vadsø.

DEL

(Finnmarken) – Dette het Adolf Hitlers plass en gang. Det er en viss sjanse for at tyskerne fant på navnet, forteller Steffen Aronsen smilende.

Maleren ser ned på noen gamle foto han har brukt som inspirasjon. Et av de viser Vadsø torg, som i en periode var oppkalt etter den tyske diktatoren.

Gamle detaljer

På baksiden av Det hvite hus kan forbipasserende nå se Vadsø slik byen så ut for hundre år siden. Aronsen sier han opprinnelig ble bedt om å male butikkens logo, og at ting bare ballet på seg derfra.

Resultatet ble det store veggmaleriet som nå pynter opp i sentrum. Maleren peker på et bilde fra 1910, og forteller at det har vært hovedgrunnlaget.

– Dette kalte man «latmanns-gjerdet». Det var her alle de arbeidsledige møttes, sier han.

Publikumsvinner

For å planlegge motivet, har den lokale kunstneren gravd seg gjennom mye lokalhistorie. Han peker på et annet gammelt bilde, og forteller at gatenivået var lavere før. Det ble bygd opp to meter etter krigen, for å holde sjøen ute.

– Når det var vestavind slo floen inn. Da hastet det med å få inn båtene. Derfor kan du se båter ligge i gatene på gamle bilder, forklarer han.

– Det har vært en sann fornøyelse å male veggen. Tilbakemeldingene fra publikum har vært utelukkende positive, fortsetter maleren stolt.

Tilgivelseskontoen

Ifølge Aronsen har publikum etterlyst flere lignende tiltak. Kunstneren mener også selv at Vadsø trenger flere ting som drar publikum ned til bykjernen. Han sier det er et problem at kjøpesentrene i dag trekker folk bort.

– En musikkpaviljong hadde vært fint. Og noen flere steder å sette seg ned. Kanskje noen benker med søppelkasser, foreslår han.

Også innehaveren av Det hvite hus, Per Dahl, er svært fornøyd med resultatet.

– Det som har kommet opp så langt, er helt fantastisk, sier han begeistret.

– Har dere hentet inn tillatelse til å male veggen?

– Nja. Vi tar det på tilgivelseskontoen, svarer innehaveren smilende.

Artikkeltags