- Bremseklosser driver valgspill

Det er valgtider, og regjeringskameratene Morten Edvardsen (Sp-kandidat til Stortinget), Kirsti Bergstø (ditto SV-kandidat), sametingspresident Egil Olli (Ap), arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) og statssekretær for same- og minoritetssaker Raimo Valle (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, har egentlig annet å ta seg til enn å krangle om mineralsaken. På en pressekonferanse i Sametinget, tirsdag, sa statsråden at fire år med rød-grønn samepolitikk har «gitt Sametinget økt innflytelse og satt samenes hverdagssituasjon i sentrum.»

Det er valgtider, og regjeringskameratene Morten Edvardsen (Sp-kandidat til Stortinget), Kirsti Bergstø (ditto SV-kandidat), sametingspresident Egil Olli (Ap), arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) og statssekretær for same- og minoritetssaker Raimo Valle (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, har egentlig annet å ta seg til enn å krangle om mineralsaken. På en pressekonferanse i Sametinget, tirsdag, sa statsråden at fire år med rød-grønn samepolitikk har «gitt Sametinget økt innflytelse og satt samenes hverdagssituasjon i sentrum.» Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Høyres listetopp til Sametinget mener Ap er negativt til næringsutvikling i samiske områder, men skjuler det fordi det er valgkamp.

DEL

(Finnmark Dagblad) Knut Roger Hansen fra Porsanger, sametingskandidat fra Høyre, mener Arbeiderpartiet, og Norske Samers Riksforbund, har vært bremseklosser for næringsutvikling i samiske områder. Senest i mineralsaken, der Sametinget var negativ til mineralutvinning etter den nye mineralloven.

Hansen mener Ap og sametingsrådet vil hindre næringsutvikling med et forslag om retningslinjer for Sametingets behandling av mineralsaker. I går sa sametingspresiden Egil Olli at retningslinjene ikke er forskrifter eller lov, slik de kan oppfattes, men retningslinjer for Sametingets egen behandling.

- Han sier nok det i forbindelse med valgkampen. Men tidigere har han vært negativ til mineralvirksomhet, sier Hansen.

Mandag sa sametingspresident Egil Olli (Ap) i FD at mineralsaken ikke ville bli viktigste diskusjonssak i et møte med arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) på dette tidspunktet.

- Hva er viktigst nå da? Å bli gjenvalgt? Snart blir det ikke igjen flere folk i Finnmark, sier Hansen.

Han er ikke redd for at Finnmark tappes for råvarer hvis gruveselskaper får drive under den nye mineralloven, som Sametinget har vært negativ til.

- Fisken sendes til pakking i Kina. Det er lokalpolitikerne som styrer mye av utviklingen. I Sør-Varanger (gruvekommune i Øst-Finnmark, journ. anm.) har de fått det til, sier Hansen.

- Er for næringsutvikling

Egil Olli sier at retningslinjene ikke er næringsfiendtlige.

- Retningslinjene er for å få til næringsutvikling. Dette er viktigere enn en valgkampsak, dette handler om verdiskapning i de samiske områder. Fra vår side skal det bidra til at det er forutsigbart hva Sametinget mener.

Olli lurer dessuten på om Hansen er oppdatert på Sametingets næringsutviklingsarbeid.

- Sametinget betaler mange millioner til næringsutvikling i det samiske området. Dette må bare bety at han ikke er oppdatert.

Olli er også skeptisk til høyremannens logikk.

Artikkeltags