Gå til sidens hovedinnhold

Brannstifter fikk skryt

Artikkelen er over 17 år gammel

9. juli 2000 tente han på en leilighet med to personer i Vest-Finnmark. Nå er han siktet for to brannstiftelser i Porsgrunn. For fire uker siden fikk han skryt av brannvesenet.

(Finnmark Dagblad)

10. desember skal 25-åringen som nå er bosatt i Bamble inn for å sone en dom på to og et halvt år for forsøk på mordbrann. 9. oktober i år var han med brannvesenet i Porsgrunn på inspeksjonen i diskoteket Verftet på Meieritorvet.

- Det var ingen avvik ved kontrollen. Både branninstruksen, rømningsveier og alt det andre var helt i orden. Ikke noe å klage på, sier brannmester Roar Arnesen ved Porsgrunn brannvesen.

Fengslet

I går ble 25-åringen varetektsfengslet i fire uker med brev og besøkskontroll. I følge mannens forsvarer, advokat Jon Evert Christensen, nektet 25-åringen straffeskyld for de to tilfellene av ildspåsettelse.

Under brannvesenets inspeksjon 9. oktober i år la også 25-åringen, på vegne av bedriften, frem en branninstruks han selv hadde laget.

Instruksen inneholder hvordan de ansatte skal forholde seg ved en eventuell brann, om rømningsveier og andre punkter brannvesenet krever skal være i orden.

Slukket selv

To uker etter inspeksjonen startet det en brann på loftet i bygningen som nettopp var godkjent. 13 dager senere gikk brannalarmen igjen. Denne gangen i byggets kjeller. Nå har politiet fått medhold av Skien og Porsgrunn tingrett i at det er skjellig grunn til å mistenke 25-åringen for begge brannene.

Den siktede bamblingen har gått brannvakt så godt som hver eneste natt i tiden mellom de to brannene. Første gangen slukket han selv brannen med et pulverapparat. Andre gangen ble flammene stort sett slukket av sprinkelanlegget.

Kjempegjeld

Mannen ble i fjor dømt av Vest-Finnmark tingrett for å ha tent på et hybelhus med åtte leiligheter i Havøysund. I dommen på 30 måneders fengsel ble han også dømt til å betale 2,2 millioner kroner i erstatning til huseier og leietakere.

Dommen ble senere stadfestet av Hålogaland lagmannsrett.

I dommen skriver tingretten at han selv hadde forklart til politiet at han dro til det omtalte huset det brant i for å gjøre opp med en av to menn som befant seg i leiligheten der brannen startet, heter det i referatet i Finnmark Dagblad fra rettssaken.

Brukte bensin

Selv nektet han i retten for enhver befatning med brannen der de to mennene så vidt slapp unna flammene. Det ble likevel funnet bevist at han hadde tent på i trappa til leiligheten ved hjelp av bensin eller annen brennbar væske.

Brannen i hybelhuset startet ved tre-tiden på natta. Like før brannen brøt ut ble 25-åringen kjørt til huset i en taxi.

Da han ble pågrepet få timer senere var han synlig beruset.