Bomber midt i bygda

Her, midt i Lakselv sentrum, er det politiet kaller «et veldig stort felt, med store mengder eksplosiver» avdekket. Foto: Marius Thorsen

Her, midt i Lakselv sentrum, er det politiet kaller «et veldig stort felt, med store mengder eksplosiver» avdekket. Foto: Marius Thorsen

Artikkelen er over 9 år gammel

Et enormt granat- og bombelager er funnet midt i sentrum av Lakselv.

DEL

KAMPANJE: iFinnmark+ i ut året for kun 10,-

Funnet ble gjort i en gammel bunker like på baksiden av Torgsenteret i Lakselv i forbindelse med oppryddingen som foregår i og rundt gamle Banak flystasjon.

Fant 109 granater

Så langt har bombeeksperter fra forsvaret avdekket og fjernet hele 109 sprenglegemer i den gamle bunkeren. Men oppryddingen er ikke ferdig, og ekspertene er sikre på at jordoverflaten fortsatt skjuler store mengder eksplosiver.

– Vi står overfor et veldig stort felt, med store mengder eksplosiver. Hvor mye som ennå ligger under jorden vet vi ikke, forteller lensmann Tarjei Leinan Mathiesen ved Porsanger lensmannskontor til Finnmark Dagblad.

– Det er vanskelig å kvantifisere hvor mye, men det er grunn til at tro at vi snakker om betydelige mengder, fortsetter han.

På grunn av den krevende jobben og de store mengdene eksplosiver holdes både politimesteren, Forsvarsdepartementet og Politidirektoratet løpende orientert om utviklingen i saken.

Mye arbeid gjenstår

Kjetil Hanssen ved Porsangmoen militærleir bekrefter overfor Finnmark Dagblad at bombeeksperter har tatt hånd om 109 granater midt i Lakselv sentrum, og at det fortsatt befinner seg et ukjent antall sprenglegemer på stedet.

– Vi er sikre på at det fremdeles ligger sprenglegemer i bakken. Antallet er ukjent, men basert på tidligere erfaringer fra liknende bunkere, tror vi det kan dreier seg om et betydelig antall, forteller Hanssen.

– En av bombene er synlige, men vi kommer ikke frem til den før vi får fjernet de store betongelementene, sier han.

Eksplosive etterlatenskaper fra krigen har gjennom hele sensommeren dukket opp i forbindelse med oppryddingsarbeidet på Banak. Det er imidlertid første gang det er gjort et så betydelig funn, og det er første gang bomber er blitt lokalisert midt i sentrum.

Sjømine på rek

Det er likevel ikke bare på land det blir funnet etterlatenskaper fra krigens dager. Tirsdag ble det kjent at en undervannsmine trolig er på rek i Porsangerfjorden.

– Minen stammer fra krigens dager, og er av en type som flyter like under vannoverflaten, sier Leinan Mathiesen som torsdag fikk melding om den uvanlige observasjonen som var gjort ved Klubben på vestsiden av fjorden.

Mandag denne uka planla sprengningseksperter å dra til stedet, men allerede lørdag fikk politiet melding om at minen var borte. Nå er politiet bekymret over at minen kan være på rek i Porsangerfjorden.

– Den kan være farlig, og vi ber derfor folk være forsiktige. Ser eller hører noen noe, må de kontakte politiet umiddelbart, advarer han.

mt@fd.no

Artikkeltags