[NETTAVISEN]: Det har vært tøft å være på boligjakt i Norge de siste månedene. Nå kommer sommerferien til unnsetning.

– I juni blir det definitivt lettere å kjøpe bolig enn det har vært tidligere i år. Uansett hvor i landet du er, er det nå mange boliger til salgs. Folk vil forsøke å få solgt dem før sommerferien, sier administrerende direktør Christian Dreyer i Eiendom Norge til Nettavisen.

De siste fem månedene har det norske boligmarkedet vært brennhett og prisene har steget svimlende 6,5 prosent siden nyttår. Det har gjort det vanskelig for mange å komme inn på boligmarkedet. 

Les også: Ny kraftig boligprisoppgang

God deal

Men redningen kan være like rundt hjørnet. Antallet usolgte boliger ligger nå på sitt høyeste på fem år og spesielt i byer som Trondheim og Bergen ligger antallet boliger til salgs himmelhøyt over samme periode i fjor.

En stor andel av disse boligene må ut før folk tar ferie. Det betyr at selgerne er villige til å akseptere lave priser.

Det øker sjansen for at kjøperen kan gjøre en god deal på markedet.

– Dette er typisk for juni. Vi nærmer oss ferien og de boligselgerne som har boliger til salgs vil bli mer mottakelige for bud jo nærmere man kommer ferie, sier Dreyer.

Han får støtte fra administrerende direktør Grete Meier i Privatmegleren.

– Vi vil se mye salg i juni, siden mange vil få solgt boligen sin før ferien. Vi nordmenn liker å ha dette på stell før skolestart i august. Da må det ordnes før ferien, sier meglertoppen til Nettavisen.

Les også: Varsler rekordvekst i boligmarkedet med prisøkning på to prosent

Lavere priser

Dreyer og Meier er derfor enige om at vi ikke vil se den samme kraftige prisveksten i juni som vi har sett så langt i år.

– Vi ser ofte at juni er en måned hvor ofte prisene går ned selv om det er mye salg og høy aktivitet. Det er mange selgere som aksepterer lavere bud enn de hadde gjort en måned tidligere, sier Dreyer.

Det samme sier Meier.

Les også: Luksusvilla med svømmebasseng på «billigsalg»: - Hadde gått for 50 millioner i Oslo

– I juni er boligkjøperne mer opptatt av å få solgt boligen sin enn av å være tålmodig og få høyest mulig pris, sier hun.

Tips til kjøperne

Hun oppfordrer de som er på boligjakt nå til å bruke litt tid for å finne den rette boligen, men at de bør slå til før måneden er omme.

– Nå er det mange boliger til salgs, så de som er på boligjakt har muligheten til å bruke litt tid til å finne den rette. Når juli kommer, vil det være langt flere boliger ute til salg, sier Meier.