Bilister med brøyteprotest

SLENG: Karl Freddie Sukuvara fikk selv sleng på bilen da han passerte brua i Nyelv.

SLENG: Karl Freddie Sukuvara fikk selv sleng på bilen da han passerte brua i Nyelv. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Flere sjåfører raser over dårlig brøyting mellom Varangerbotn og Neiden tirsdag. Blant dem er Karl Freddie Sukuvara, som er overrasket over at ingen omkom på strekningen.

DEL

Tirsdag morgen la Karl Freddie Sukuvara ut på strekningen Vadsø – Kirkenes. Da han passerte Varangerbotn startet utfordringene.

– Det var helt forferdelig, mye snø og glatt, det var nærmest ikke antydning til brøyting, og ikke strødd, forteller han.

Om ettermiddagen kjørte han retur Kirkenes – Vadsø, og heller ikke da ble han imponert over brøytingen.

– Det var ille begge veiene. Jeg synes det er rart det ikke har skjedd en dødsulykke der. Det går jo mye tungtransport på den veien, og om man møter en trailer når det er så mye snø og dårlig brøytet, ender det enten med frontkollisjon eller utforkjøring, mener Sukuvara.

Fikk sleng

Selv fikk Sukuvara en sleng på bilen da han passerte brua ved Nyelv.

– Jeg fikk en alvorlig sleng, og hadde det kommet en bil imot, hadde jeg ikke klart å stoppe, sier han.

Sukuvara mener brøytingen på strekningen var forkastelig.

– Mellom Vadsø og Varangerbotn var det helt fint, og også mellom Neiden og Kirkenes. Men ellers var veiene tragiske, og det syns jeg ikke noe om, vi betaler jo veiavgift alle mann.

Sneglefart

– Det er forferdelig brøytet mellom Kirkenes og Bugøynes.

Det mener Torbjørn Ingilæ, som kjørte til Kirkenes onsdag.

– Det har ikke vært så dårlig føre siden 1965. Det finnes ikke brøyting her. Jeg må nesten bruke nyrebelte for å holde meg i bilen. Det rister så man skulle tro det var nordvestkuling, sier Ingilæ til Finnmarken.

Han trekker spesielt frem strekningen Brannvann til Bugøyfjord, og delvis helt til Neiden som dårlig brøytet.

Ingilæ sier han måte kjøre i rundt 30 kilometer i timen, og synes ikke det er rart at det skjer ulykker.

Ikke tilfredsstillende

Statens vegvesen har det overordnede ansvaret for at veistrekningen skal være brøytet. Fram til begynnelsen av mars var det Destia Norge som fungerte som deres underentreprenør, men da selskapet gikk konkurs, måtte veivesenet finne nye løsninger. Nå er det Mesta som har ansvaret for strekningen, og ifølge både veivesenet og Mesta, er det logistikkproblemer i innkjøringsfasen som er årsaken til brøytetrøbbelet tirsdag, i tillegg til vanskelige værforhold.

– Det snødde såpass mye at vi ikke kunne strø, så det ble brøyting og høvling. Men så var det ikke helt tilfredsstillende utført, sier avdelingsdirektør Bjørg Anita Joki i Statens vegvesen region nord, og fortsetter:

– Vi har hatt møte med entreprenøren for å finne ut hva som skjedde, og det handlet rett og slett om logistikkproblemer, sier hun.

To nye

Ved Mesta kan driftsleder Yvonne Ervik utdype dette.

– Vi har jo nettopp tatt over denne strekningen, og før vi har blitt ordentlig kjent med området vi skal drifte, dukker det opp logistikkproblemer. Nå var det to nye som var satt opp på samme vakt, og det var litt uheldig, forteller hun.

Hun synes frustrerte sjåfører bør kontakte veitrafikksentralen før de går til mediene.

– Da får vi greie på problemet med en gang, og kan raskere ordne opp, sier hun.

Både Ervik i Mesta og Joki i Statens vegvesen tror brøytingen vil bli tilfredsstillende utført framover.

– Vi benytter oss av flere underentreprenører på ulike strekninger, men det er ikke noe en sjåfør skal merke noe til. Veiene skal ha den samme standarden overalt, sier Joki.

Artikkeltags