Beskyldes for å være lite kritiske

Redaktør Kari Karstensen hos Finnmarken medgir at det kan være slik at nære trivielle artikler konkurrerer ut oppsøkende, gravende og kritisk journalistikk. Foto: Finnmarken

Redaktør Kari Karstensen hos Finnmarken medgir at det kan være slik at nære trivielle artikler konkurrerer ut oppsøkende, gravende og kritisk journalistikk. Foto: Finnmarken

Artikkelen er over 8 år gammel

Finnmarksjournalister får kritikk for å være for lite kritiske.

DEL

KAMPANJE: iFinnmark+ i ut året for kun 10,-

Flere mener finnmarksjournalistene er for dårlige til å sette kritisk søkelys mot makta.

Fylkesordfører Runar Sjåstad er blant de som ikke er imponert over det journalistiske nivået i Finnmark, og før helga kom han med utspill om at det er lenge mellom hver gang, han hører eller leser nyhetssaker, som vitner om god graving.

Dette har ført til stor debatt på Finnmark Dagblads og Finnmarkens nettsider, og flere avislesere slutter seg til kritikken fra Sjåstad.

Fra to kanter

Enkelte spør om redaktører er overfølsomme, er partipolitisk styrt, og begrenser måten journalistene kan jobbe på. Andre om nære trivielle, men debattdempende artikler, er de som selger best, og dermed konkurrer ut oppsøkende, gravende og kritisk journalistikk.

Redaktør Kari Karstensen hos Finnmarken er ikke overrasket over at mediene i fylket får kritikk fra to kanter. Både at man er for lite kritiske og for lite positive, men hun medgir at mediene nok ikke gjør en god nok jobb.

– Vi har store utfordringer når det gjelder å drive kritisk journalistikk, men samtidig tror jeg dette handler om mange ting. En forklaring kan være små redaksjoner med begrensede ressurser, men samtidig skal dette ikke være noen unnskyldning. For det er opp til oss å få det til, fastslår redaktøren i Øst-Finnmark overfor Finnmark Dagblad.

Ikke partipolitikk

– Men jeg kjenner meg ikke igjen i påstandene om at det er politiske grunner til at vi ikke er kritiske. Selv har jeg aldri vært medlem, og har heller ikke noe bånd til Arbeiderpartiet. At dette er en del av historien må vi akseptere, men det er ikke sånn at Ap styrer journalistikken, fastslår Karstensen.

– Kan det være slik at noen journalister eller redaktører har det?

– Redaktørene i dag ansettes ikke ut fra partiboka. De har en uavhengig stilling, men at vi har en historie med oss må vi ha respekt for. Men slik er situasjonen altså ikke i dag. Vi tar ikke opp alt vi burde, men det er ikke fordi vi er under politiske diktat eller forpliktelser, svarer hun.

– Konkurrerer nære trivielle artikler ut oppsøkende, gravende og kritisk journalistikk?

– Slik kan det også være. Men noen kritiserer oss for å søke mot mord og sensasjoner, andre for at vi bare kommer med kos og nærsynt dilldall, og andre igjen for at vi ikke har mye positive saker. De som kommer med den siste påstanden leser imidlertid avisene dårlig, mener redaktør Kari Karstensen.

Hva mener du om finnmarksjournalistene? Kommenter det her:

Artikkeltags