Onsdag forsvant et kjent landemerke, da Loran-C-masten i Berlevåg ble revet ved hjelp av sprengladninger.
Loran-C er et navigasjonssystem med stor rekkevidde, som utnytter signaler mottatt fra to eller flere faste sendere. Disse benyttes av fly og skip, med et dekningsområde på ca. 1000–1200 km fra senderne.
Beslutningen om å legge ned stasjonene skjedde i 2013, og 1. januar i år var ikke lenger Norge med i det amerikanske navigasjonssystemet.
Stasjonen utenfor Berlevåg er den første som blir revet.
LES OGSÅ: I neste uke forsvinner dette landemerket
– Passerte tilfeldig
Bernt Nilsen fra Kirkenes fanget det hele på både bilder og video. Han var på reise til skolen i Berlevåg.
– Jeg var tidlig ute og tenkte jeg skulle kjøre opp mot vindkraftverket en snartur for å se der. På tur opp møter jeg en hjullaster som står på skrå over veien. Jeg stoppet og spurte hvorfor hjullasteren stod slik, og fikk til svar at den stod som sikring for sprening. Jeg lurte litt på hvilken sprenging det var snakk om, helt til jeg husket at jeg hadde lest om dette i Finnmarken.
Nilsen kom til stedet i «grevens tid», for det var kort tid til sprenging. Han er en godt over gjennomsnittet foto- og videointeressert kar, og fant frem et arsenale av utstyr fra bagasjerommet.
– Jeg har alltid to kameraer med meg i bagasjerommet, sammen med to droner. Jeg heiv meg bare ut i veikanten og satte opp de to kameraene, der ett fotograferte i såkalt timelapse, med ett bilde i sekundet. Det andre kameraet satte jeg opp med videoopptak.
(Artikkelen fortsetter etter bildeserien)

Her går det kjente landemerket i bakken
Kjente adrenalinet
Nilsen forteller at han var spent på hvordan rivingen skulle foregå.
– Jeg tenkte at de nok hadde planlagt det godt. De tok spreningen ytterst mot havet, og vinden stod inn av havet. Når de smalt av 5-6 sprengladninger så velta masta bare sakte over. De hadde planlagt det godt.
– Men når du skal fange slikt på bilde og film, så er det bare en sjanse?
– Jeg hadde kontroll følte jeg, men det var mye adrenalin. Det skjedde jo bare en gang. Og det var lite informasjon i forhold til nøyaktig når det skulle skje. Jeg så en kar som satt seg ned med kontrolleren, da regnet vi med at det var ganske nært. Men jeg visste jo egentlig ikke, sier han, og legger til:
– Dronen turte jeg ikke dra frem.