Berlevåg ut til Europa

Forestillinga Operaball med musikere, solister og Finnmark Operakor femte september ble en sukséss. Nå vil Sangkraft Berlevåg å få til noe mye, mye større.

Forestillinga Operaball med musikere, solister og Finnmark Operakor femte september ble en sukséss. Nå vil Sangkraft Berlevåg å få til noe mye, mye større. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Om det går som planlagt vil Berlevåg vises på direkte fjernsyn til store deler av Europa.

DEL

(Finnmarken) Nå prøver Sangkraft Berlevåg å dra i gang en internasjonal korfestival med egen TV-overføring til Europa.

En egen korfestival er i og for seg en formidabel oppgave å ta på seg for Berlevåg. Å få til en live TV-overføring til store deler av Europa fra festivalen, er ikke mindre ambisiøst, men det er det Sangkraft Berlevåg nå jobber for.

Torsdag var produsent Stein Roger Bull i møte med den europeiske kringkasteren Arte i Paris. Responsen var svært positiv, dermed vil trolig både NRK og Arte bli involvert i korfestivalen.

En festival som er planlagt å samle 1000 korglade fra hele landet, lokalt og internasjonalt.

Foreløpig er planen å ha forskjellige konkurranser og konserter. Vinnerne av konkurranser skal få opptre med en verdenskjent artist, og det er dette som skal TV-overføres til resten av Norge og Europa. Festivalen skal kunne gjentas omtrent annethvert år, men denne formen er foreløpig bare en skisse.

Inspirert av Mørkved

Ingvild Sehl er prosjektleder for festivalen, som har fått arbeidstittelen «Cry out and shout – on top of Europe».

– Vi ble veldig inspirert av Lornts Mørkved, som holdt foredrag under Berlevågkonferansen i fjor, forteller Sehl.

Mørkved gründet revyfestivalen på Høylandet i Nord-Trøndelag, samt produksjonsselskapet Høylandet Film & TVproduksjon AS. I fjor snakket han om å dra fordeler av å være et lite sted langt fra makta.

– Nettopp det at man ligger langt fra Oslo er en fordel, ikke en ulempe, hevdet Mørkved.

Ett år senere, under Berlevågkonferansen fredag, ble nyheten om den nye storsatsingen sluppet.

Dobler innbyggertall

Siden fjorårets Berlevågkonferanse har styret i Sangkraft jobbet iherdig med å få til en egen korfestival.

– En korfestival med 1000 deltakere og besøkende, en verdenskjent artist, samt TV-overføring til Europa; er det for mye for Berlevåg?

– På et lite sted må tenke store tanker, kanskje veldig store, sier Sehl.

For å få plass til 1000 korglade i Berlevåg – et sted nesten blottet for overnattingsmulighet – ser Sangkraft for seg bruk av for eksempel hotellskip.

– Hva vil dette arrangementet koste?

– Foreløpig kan vi ikke gi noe tall, for vi er fortsatt i planleggingsfasen, sier Sehl.

Blant annet må gjestene ha overnatting, bespisning og utelivet må dimensjoneres for en dobling av folketallet.

Kjent produsent

Nøkkelpersonen for Sangkraft har vært Stein Roger Bull. Han har jobbet som administrerende direktør i Nordisk Film & TV, og har blant annet regissert filmen Bør Børson II og tv-serien Blindpassasjer og 71 grader nord.. Han har vært sjef for NRK2, og ble tildelt fagprisen under Gullruten i 2005.

– Han tente på ideen etter initiativ fra oss og Lornts Mørkved i vår, og i forrige uke besøkte han oss her i Berlevåg. Bull mente at dersom vi kunne gi tilreisende en brøkdel av opplevelsene han fikk gjennom folk, natur og bevertning, er det nok til at folk vil komme til festivalen, og verdt å vise resten av verden, forteller Sehl.

I utgangspunktet er det tenkt to typer TV-produksjoner. Én går på selve arrangementet.

– Så har vi en direktesending fra konsert med en verdenskjent artist. Dessuten får vi trolig laget en dokumentar om arbeidet bak festivalen, sier Sehl, og fortsetter:

– Vi bretter opp ermene for å sette Berlevåg på kartet. Dette kan hele regionen dra nytte av, i en ny positiv utvikling for Finnmark.

Artikkeltags