Gå til sidens hovedinnhold

Ber om DNA
fra slektninger

Artikkelen er over 10 år gammel

Med DNA-prøver fra slektninger vil kaprolatkomiteen forsøke å identifisere norske "frontkjempere", som falt i tjeneste for den tyske krigsmakten, Waffen SS.

(Finnmark Dagblad)

Ungdom fra hele landet vervet seg. Også mange finnmarkinger. De ble sendt til den beryktede Østfronten for å kjempe mot Stalins Røde Arme. Mange av dem falt på de to høydedragene Kaprolat og Hasselmann i russiske Karelen.

Lederen for den norske kaprolatkomiteen ved Universitetet i Bergen, Stein Ugelvik Larsen, forteller at det i sommer er funner 12 nye soldatlik. På tre turer har de til sammen funnet rundt 70 omkomne, og levningene er plassert i kister og fraktet til St. Petersburg.

Les mer i vår papir- eller E-avis.

Nå ønsker man å identifisere likene, og det er mulig for pårørende å få sendt sine savnede hjem for å gravlegge dem på norsk jord. De som ikke blir sendt til Norge vil bli gravlagt på en tysk krigskirkegård utenfor St. Petersburg. For å kunne identifisere likene behøver komiteen DNA-prøver fra slektninger.

- Alle henvendelser vil bli behandlet anonymt, sier leder Stein Ugelvik Larsen, og pårørende kan kontakte ham på telefon 932 66 450 eller på e-post: stein.larsen@isp.uib.no.